logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Akumulátory v energetické koncepci obce: Jak je využít a kdy se obci vyplatí?

Přijďte na seminář, kde se dozvíte, jak může obec využít akumulační a bateriové systémy pro posílení své energetické soběstačnosti a energetické účinnosti. Účast na seminářích je bezplatná.

Reklama


Akumulátory elektrické energie jsou stále častěji instalovány společně se solárními panely a výrazně zvyšují jejich využitelnost. Díky novele energetického zákona se provoz akumulátorů navíc zjednoduší a otevře se všem. Jak z toho mohou mít prospěch obce a kdy se jim vyplatí začlenit akumulátory do své energetické koncepce?

Pro koho je seminář určen?

Seminář je určen pro energetické manažery, tajemníky a další zástupce obcí a krajů, pro dodavatele nebo provozovatele akumulátorů, stavebníky a kohokoliv dalšího se zájmem o téma.

Co se na semináři dozvíte

  • pravidla pro provoz akumulátorů dnes a jejich změna v důsledku novely energetického zákona
  • za jakých okolností má využití akumulátorů přínos a jak spočítat, zda se vaší obci finančně vyplatí
  • jakou funkci akumulátory plní v energetické koncepce města a co od nich lze očekávat
  • způsoby financování z veřejných zdrojů - současné i očekávané dotační výzvy
  • příklady dobré praxe

Kontext

Novela energetického zákona, která navazuje na evropský legislativní balíček k energetice, poprvé definuje akumulaci elektřiny a zjednodušuje pravidla pro provoz akumulačních a bateriových systémů. Zároveň částečně liberalizuje podmínky pro výrobu, skladování a prodej elektřiny do sítě s cílem usnadnit vznik lokálních energetických projektů a přispět k energetické decentralizaci. Jedním z očekávaných důsledků novely je rozšíření využívání akumulátorů, které představují šanci, jak obejít základní nedostatek běžných obnovitelných zdrojů energie: kolísavost jejich výroby a omezené možnosti koordinace výroby se spotřebou. Samosprávy by v tomto vývoji neměly zůstat pozadu.

Termíny:

  • 24. října - Praha, Werichova vila, U Sovových mlýnů 501/7, Praha 1 - Malá strana
  • 21. listopadu - Brno-střed, Otevřená zahrada, Údolní 33

Předběžný program (bude doplněno)

9:00 - 9:30 Registrace
9:30 - 9:45 Úvodní slovo
9:45 - 10:15Legislativní ukotvení energetické účinnosti obcí - Zástupce MPO (v jednání)
10:15 - 10:45Akumulační a bateriové systémy v návrhu novely energetického zákona - Mgr. Filip Nečas, advokát Frank Bold Advokáti
10:45 - 11:00Přestávka na kávu
11:00 - 11:30Kdy se obci vyplatí využití solárních panelů s akumulátory? - Zástupce AKU-BAT CZ, zástupce UCEEB (v jednání)
11:30 - 12:00Provoz akumulačních systémů v praxi - (řečník v jednání)
12:00 - 12:15Diskuze
12:15 - 13:00Přestávka na oběd
13:00 - 13:30Zkušenosti s využitím akumulačních a bateriových systémů ve městě - Jaroslav Klusák, energetický manažer Litoměřic, člen SEMMO
13:30 - 14:00Možnosti financování akumulačních a bateriových systémů - zástupce MŽP či SFŽP (v jednání)
14:00 - 14:30Závěrečná diskuze a ukončení

Přihlaste se

Účast na seminářích je bezplatná, ale kapacita seminářů je omezena, proto doporučujeme s přihlašováním neváhat. Přihlášku najdete na https://frankbold.org/akumulace-pro-obce nebo piště rovnou hlavní organizátorce: michaela.zurkova@frankbold.org.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.