logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Spolupráce Fitcraft Energy a Teco a.s. v řízených bateriových systémech pro odběrná místa

Akumulační jednotka Savebox firmy Fitcraft Energy a systém Tecomat Foxtrot jsou komunikačně svázány, což umožní maximalizovat výtěžnost různých sestav domácích fotovoltaických elektráren a tím vybudovat základní záložní zdroj pro malé i velké firmy nebo budovy.

Firmy Fitcraft Energy a Teco se dohodly na spolupráci při vzájemné integraci svých produktů.

V provedení Savebox Home je to elegantní kompaktní jednotka určená k zavěšení na stěnu. Obsahuje jak vlastní baterie LiFePo, tak nabíječ a hybridní měnič Studer včetně všech jistících a spínacích prvků. Jde tedy o kompaktní provedení v jedné skříni, které není nutno dále doplňovat externími nabíječi a měniči, jak tomu je tomu u jiných řešení, které nabízejí na zeď pouze baterie. Jednotka Savebox Home je dodávána ve dvou kapacitách. Varianta s 3 bateriovými moduly má kapacitu 4,5 kWh, varianta s 5 bateriovými moduly má kapacitu 7,5kWh.

Savebox Home v sobě integruje na zdi nejen baterie, ale kompletní nezbytnou výkonovou elektroniku a jištění.

Firma Fitcraft Energy staví svá řešení na vlastním know how a na vlastním vývoji bateriových modulech s integrovaným aktivním balancováním. Tato koncepce je odzkoušena na průmyslovém provedení, která firma dodává zatím především do zahraničí pod označením Savebox S s kapacitou 6 nebo 9 kWh, Savebox M s kapacitou 18 nebo 24kWh a největší verze Savebox L s kapacitou 60kWh. To už je kapacita, která i ve velké budově zajistí nouzové napájení po významně dlouhou dobu a může tak nahradit desítky malých UPS dosud přiřazovaných k jednotlivým spotřebičům – většinou k serverům a počítačům. A na rozdíl od klasických UPS připojených na síť, jednotky Savebox mohou být nabíjeny především z fotovoltaiky a ze sítě až v druhé řadě.




Maximální využilí fotovoltaických panelů a zároveň respektování priority uživatele

A právě zde nastupuje systém Foxtrot, který je schopen mít ve správě všechny zdroje a spotřebiče v domě tak, aby bylo s energiemi zacházeno optimálně, aby se maximálně využily fotovoltaické panely a přitom byly respektovány priority uživatele a jeho strategický záměr proč si baterie pořizuje. Jinak se bude přistupovat při maximalizace využití solární energie, kdy se může vybíjet na minimum a tak eliminovat nákup ze sítě, jinak při rozprostření spotřeby v čase s cílem snížit velikost hlavního jističe, jinak se bude postupovat při zálohování objektu proti dlouhodobému výpadku, kdy naopak se drží baterie na horní hranici nabití. Foxtrot zde hraje významnou roli při rozhodování co s energií, pokud už se do baterií nevejde a je třeba ji využít pro jinou spotřebu než její uložení. Jako poslední krok pak Foxtrot může snížit nebo odepnout výrobu z FV panelů tak, aby nedošlo k přetoku do sítě, což je podmínka nově stavěných bezlicenčních elektráren do instalovaných 10kWp FV panelů.



Teco a.s.
logo Teco a.s.

Vývoj a výroba řídicích systémů nejen pro inteligentní řízení domů a budov. Systémy Tecomat Foxtrot jsou chytrým standardem umožňujícím ovládat veškeré současné technologie přes nejrůznější komunikační zařízení od vypínače po dotykové panely.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.