logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výsledek ankety mezi odborníky: propan je drahý, ale nejlepší pro místa bez zemního plynu

Skoro polovina odborníků považuje propan za drahé palivo pro vytápění. Stejný počet ho však vidí jako nejlepší alternativu pro místa bez možnosti zavedení zemního plynu. Vyplynulo to z ankety, kterou mezi architektonickými a stavebními firmami prováděla nezávislá agentura CCcentre.

„Propan je v současnosti skutečně nejvíce využívaný v místech, kam není možné zavézt zemní plyn. Ve srovnání se zavedením zemního plynu představuje instalace zásobníku na propan pouze zlomek času i finančních investic,“ vyjadřuje se k výsledkům ankety Ľubomír Žiak ze společnosti Flaga, předního dodavatele propanu na českém trhu.

Ten zároveň nesouhlasí s předsudky odborníků vůči ceně tohoto paliva: „Díky vysoké výhřevnosti a nízké počáteční investici, která zahrnuje instalaci zásobníku a kotle a která se pohybuje v rozmezí 60 až 90 tisíc korun, ušetří provozovatelé oproti topení na elektřinu v průměru zhruba třetinu celkových nákladů. Vytápění propanem je v mnoha případech dokonce výhodnější než tepelné čerpadlo – především v situacích, kdy je potřeba brát velký ohled na výši počáteční investice, a u nízkoenergetických domů.“

Také nevýhoda prostorové náročnosti dle něj dnes už zcela neplatí. „Velké nadzemní zásobníky dnes nahrazují ty zpola nebo zcela zapuštěné do země. Nejenže nezabírají příliš prostoru, ale lze je také zajímavě architektonicky nebo dekoračně využít tak, aby zcela splývaly s okolím,“ vysvětluje Žiak, který také odmítá, že by bylo vytápění propanem nebezpečné: „Při využívání propanu je nutné, stejně jako například u zemního plynu nebo elektřiny, dodržovat pravidla, díky nimž je zajištěna plná bezpečnost.“

S ekologičností propanu Ľubomír Žiak naopak plně souhlasí: „LPG hoří čistě, množství škodlivých emisí, uvolňované při jeho spalování, je několikanásobně nižší než při využití pevných paliv.“ Díky tomu je propan na rozdíl od jiných možno využívat i v chráněných krajinných oblastech.

Výsledky ankety mezi odborníky

Graf: Hlavní výhody propanu dle odborníků Zdroj: Flaga s.r.o., data CCcentre
Graf: Hlavní výhody propanu dle odborníků
Zdroj: Flaga s.r.o., data CCcentre
Graf: Hlavní nevýhody propanu dle odborníků Zdroj: Flaga s.r.o., data CCcentre
Graf: Hlavní nevýhody propanu dle odborníků
Zdroj: Flaga s.r.o., data CCcentre

Modelový nízkoenergetický dům

Roční spotřeba 50 kWh/m2, vytápěná plocha 120 m2 (Nízkoenergetický dům je dle definice dům s roční spotřebou 20–50 kWh/m2)

Zkapalněný plynTepelné čerpadloElektřina
Požadavky na instalaciProjekt
Územní souhlas
ProjektProjekt
Počáteční investiceInstalace zásobníku včetně
kondenzačního kotle 10 kW
+ zásobník TUV
60 000–90 000 Kč
Tepelné čerpadlo 6 kW


170 000–240 000 Kč
Instalace kotle 14 kW
včetně zásobníku na TUV

35 000 Kč
Celková investice75 000 Kč210 000 Kč35 000 Kč
Množství paliva na rok456 kg2 000 kWh6 316 kWh
Provozní náklady na palivo / rok13 144 Kč11 465 Kč
Sazba D56d *
Jistič 3×25A
21 503 Kč
Sazba D45d
Jistič 3×25A
Provozní a investiční náklady
za 15 let bez DPH, bez revizí
272 160 Kč381 975 Kč357 545 Kč
*Sazba D56d – Dvoutarifová sazba pro vytápění s tepelným čerpadlem uvedeným do provozu od 1. dubna 2005 a operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 22 hodin
Zdroj: Flaga s.r.o.

Společnost Flaga s.r.o. je předním dodavatelem paliva LPG v České republice a poskytuje široké spektrum produktů spojených se zkapalněným plynem. Nabízí kompletní řešení pro vytápění a ohřev rodinných domů a podnikatelských objektů, poskytuje snadno dostupný zdroj energie v podobě zkapalněného plynu v široké škále tlakových lahví a provozuje hustou síť 60 čerpacích stanic pro automobily s pohonem na LPG. Společnost sídlí v Hustopečích, své plnírny má i v Praze, Plzni a Opatovicích nad Labem. Na českém trhu působí od roku 1993, kdy vznikla jako dceřiná firma rakouské společnosti FLAGA GmbH. Jedničkou se stala po akvizici LPG divize společnosti British Petrol ČR a fúzi se společností Český Plyn k.s. v lednu 2007. Flaga je začleněna pod společnost UGI Corporation, jednu z největších společností v USA.

Dům se zapuštěným zásobníkem Zdroj: Flaga s.r.o.
Dům se zapuštěným zásobníkem
Zdroj: Flaga s.r.o.
Dům se zpola zapuštěným zásobníkem Zdroj: Flaga s.r.o.
Dům se zpola zapuštěným zásobníkem
Zdroj: Flaga s.r.o.

Kontakt

Václav Baženov
Account Manager
BÍLÝ MEDVĚD PUBLIC RELATIONS, s.r.o.
člen Asociace Public Relations Agentur (APRA)
Mail: vaclav.bazenov@bmpr.cz
Telefon: +420 603 215 386
www.bmpr.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.