logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Úspěšné utěsnění vzduchotechnického potrubí

Dávkováním aerosolu do kovového vzduchotechnického potrubí se podařilo zásadně zvýšit jeho těsnost. S tím souvisí významné úspory energie a následných provozních výdajů.

Reklama

Ve spolupráci se společností Alkion service proběhl v testovací hale ČVUT UCEEB v Buštěhradu pokus s cílem změřit vliv aplikace systému AEROSEAL na těsnost vzduchotechnického potrubí. Pomocí metody PIV anemometrie se podařilo prokázat výrazný vzrůst těsnosti ve velmi krátkém čase.

Pro potřeby měření byla vytvořena modelová vzduchotechnická potrubní sít, která se skládala převážně ze čtvercového potrubí s rozměry od 700 × 600 mm až po 250 × 300 mm. Celková plocha potrubní sítě přesahovala 70 m2. Těsnost byla stanovena podle normy ČSN EN 1507 i novější ČSN EN 16798-3.

Pohled na měřenou potrubní síť
Pohled na měřenou potrubní síť
 

První měření proběhlo před utěsněním modelové potrubní sítě. Následně provedli pracovníci společnosti Alkion service utěsnění. Pomocí automatického těsnícího přístroje do sítě pod tlakem dávkovali aerosol, jenž se shlukoval v místech netěsností a vytvořil v nich trvale pružnou těsnící hmotu. Druhé měření bylo zahájeno při začátku utěsňování a ukončeno bylo v okamžiku, kdy došlo k uzavření testovací netěsnosti v podobě otvoru o průměru 4 mm ve stěně potrubí.

Pro měření byla použita metoda PIV anemometrie, která vychází z kamerového sledování pohybu značkovacích částic rozptýlených v měřeném prostředí nasvíceném pulzním laserem. S pomocí této metody se podařilo prokázat, že již během několika minut od zahájení aplikace aerosolu klesla netěsnost potrubí při přetlaku až o 96 % a při podtlaku až o 92 %. Díky tomu potrubí splňovalo také podstatně přísnější požadavky na třídu těsnosti podle norem.

Pozn. redaktora: Aplikace aerosolu se tak jeví jako zajímavá cesta k provozním úsporám i na stávajících vzduchotechnických zařízeních se sníženou těsností. Ve zprávě se nehovoří o době životnosti utěsnění.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.