logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Nejhlubší vrt za 30 let zkoumá potenciálně významné ložisko ropy na jižní Moravě

Nejhlubší vrt v Česku za posledních 30 let dokončují geologové a vrtaři z MND nedaleko obce Krumvíř na Břeclavsku. Projektovaná hloubka je 4 340 metrů a měli by ji pracovníci dosáhnout v druhé polovině června. Jedná se o průzkumný vrt, který otevírá nové možnosti pro objevení potenciálně významného ložiska ropy a plynu na jižní Moravě.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Na místě pracuje vrtná souprava Bentec 350, která se zvládne dostat i šest kilometrů pod zem. Vrtná osádka zde pracuje 24 hodin, sedm dní v týdnu, a to za každého počasí. Vrt by měl být dokončen v druhé polovině června a pak budou následovat analýzy, na základě kterých se rozhodne, zda se začne s těžbou. Průzkumný vrt Krumvíř 3 je v kategorii, která se označuje „High risk – high reward“. Tedy počítá s významným s rizikem, že vrt zůstane „suchý“ ale zároveň se sází na potenciálně velký výnos v případě nálezu uhlovodíků. Geologický výzkum v oblasti Krumvíře začal již v 70. a 80. letech minulého století, kdy proběhly geofyzikální průzkumy a takzvaná 2D seismická měření, na ně navázalo v roce 1990 modernější 3D seismické měření, které se pak v následujících letech doplňovalo pokročilejšími metodami.

V loňském roce jsme v Česku, Rakousku a na Ukrajině uskutečnili 10 průzkumných a ověřovacích vrtů a v letošním roce jich v těchto třech zemích máme v plánu provést 12 a investovat 1,6 miliardy korun. Jsme aktivní v těžbě nejen na Moravě, ale dlouhodobě se nám daří kontinuálně zvyšovat objem těžby plynu na západní Ukrajině v oblastech Girská a Tynivská. Vloni jsme vstoupili také do Rakouska, kde se v rámci našeho nově vytvořeného společného podniku ADX podílíme na těžbě na ložisku Anshof,“ říká Jana Hamršmídová, ředitelka MND Energy a členka představenstva MND Group. „Samozřejmě, že rozvoji naší činnosti, a to nejen v klasické těžbě, ale i v zavádění nových technologií nahrávají výborné hospodářské výsledky, kterých jsme dosáhli v posledních dvou letech,“ dodává Jana Hamršmídová.





Investice do obnovitelných zdrojů energie a progresivních technologií

MND se v poslední době soustředí také na obnovitelné zdroje energie. Vybudované fotovoltaické a větrné elektrárny mají celkový výkon 39 MW. Skupina také připravuje projekty v oblasti bateriových úložišť a výroby zeleného vodíku. Právě ve vodíku, který je označován jako „palivo budoucnosti“, vidí MND Energy velký potenciál, a proto hledá příležitosti k investicím do těchto progresivních technologií. Jednou takovou je právě dokončená akvizice startupu Nano Advanced, s.r.o., společnosti, která vyvíjí generátory vodíku s maximální kapacitou 1 MW.

Další perspektivní oblastí je ukládání CO2 do horninových struktur. Tyto technologie MND rozvíjí díky několika projektům, jako je příprava pilotního úložiště na Moravě CO2 Spicer. Dalším je příprava prvního komerčního projektu na zachytávání a ukládání CO2 CCS Moravia a novinkou je účast MND na programu COREu – ten spojuje 40 subjektů z oblasti producentů CO2, poskytovatelů technologií, provozovatelů plynovodních sítí, přepravních společností, výzkumných institucí a univerzit.





Zvýšená poptávka po službách vrtného kontraktora

Vrt Krumvíř 3 provádí odborníci ze společnosti MND DS, která působí jako vrtný kontraktor po celé Evropě. A v posledních letech se kromě oil and gas zaměřuje i na geotermální hloubkové vrty. V loňském roce experti MND DS pracovali například v Itálii, Francii, Španělsku či Německu. Letos budou osádky MND DS působit v Německu, Maďarsku, Chorvatsku a Španělsku. A samozřejmě také na vrtech MND na Moravě.

Vzhledem k cenám ropy a plynu na světových trzích cítíme v Evropě velkou poptávku po našich službách. V tomto roce proto vytváříme v zahraničí novou osádku, abychom tento zájem pokryli. Jedná se o 30–35 odborníků, kteří pracují v náročném prostředí s obrovským důrazem na bezpečnost,“ poukazuje ředitel MND Drilling and Services René Kachyňa.





Skupina MND měla loni tržby 55,7 miliard korun

V loňském roce dosáhla skupina MND provozního zisku 806 milionů korun, tržby byly 55,7 miliardy. Největší podíl na tržbách měl velkoobchod s energiemi (43,9 miliardy), následovaný prodejem elektřiny a plynu koncovým zákazníkům (7,6 miliard). Tržby z vytěžené ropy a plynu dosáhly přes tři miliardy. Za práci vrtného kontraktora pro externí zákazníky skupina utržila 550 milionů korun a tržby za skladování plynu činily 414 milionů.






MND Energie a.s.
logo MND Energie a.s.

Jsme největší česká těžební společnost ropy a plynu MND Energie a.s., Moravské naftové doly, která má stoletou tradici v oboru. Plyn přímo z těžby jsme se rozhodli nabízet nejen velkoodběratelům, ale také napřímo domácnostem. Kromě Plynu z první ruky přímo ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.