logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Města a obce mohou šetřit energii i stavět obnovitelné zdroje. Kam se obrátit pro radu, projekt nebo dotace?

Ceny elektřiny a plynu v roce 2022 zvýšily zájem měst a obcí o úspory energie, vlastní obnovitelné zdroje nebo komunitní energetiku. Jak ale tato opatření uchopit, aby dávala smysl a vyplatila se? Informace přináší cyklus regionálních konferencí Zkrotíme energie, který pořádá Svaz moderní energetiky.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

13. cyklus regionální konference Zkrotíme energie se konal 1. 12. 2023 na magistrátu města Jihlavy. Představil hned několik institucí, které mohou pomoci obcím, které se rozhodly šetřit energie, stavět obnovitelné zdroje, nebo zakládat energetické komunity.

Když město nebo obec tuší, že jejich spotřeba je vysoká, ale neví, kde by vlastně s úsporami měli začít, je nejlepší se obrátit na energetické specialisty. Jejich služby jsou v základním rozsahu zdarma a poskytnou základní rozhled, která opatření jsou nejvíc potřebná, dosažitelná a jaké na ně lze získat peníze. V případě regionu Vysočina je to například energetická agentura Vysočiny. Jaké všechny služby městům a obcím poskytuje? Podívejte se na video.

Stát dlouhodobě podporuje úspory energie, vody snižování množství odpadů nebo stavbu obnovitelných zdrojů. Důvodem je nejen lepší životní prostředí, ale od roku 2022 i větší energetická bezpečnost a soběstačnost. Obce tak mohou dosáhnout na mnoho různých dotací v řádu milionů korun. Které programy to jsou? Dozvíte se v reportáži z konference.

Finanční podporu a konzultace zajistí nejen státní fondy, ale i další instituce, například CzechInvest, nebo oborové asociace. Jednou z nich je i Asociace výrobců minerální izolace, která se zaměřuje na snižování energetické náročnosti budov. Jaké má doporučení pro instalaci fotovoltaiky? Dozvíte se ve videu.

A konečně jsou tady soukromé společnosti, které chtějí stavět velké solární nebo větrné elektrárny a spolupráce s městy a obcemi je v jejich zájmu. Nabízejí tedy různé modely kooperace, kde se mohou obce podílet na rozhodovacím procesu, mít z provozu elektrárny nějaký benefit nebo ji dokonce spoluvlastnit. Na konferenci tyto možnosti představil zástupce společnosti ČEZ, podrobnosti se dozvíte ve videu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.