logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

PODCAST: Jak se lze inspirovat v přírodě při vývoji ventilátorů?


Jak se lze inspirovat v přírodě při vývoji ventilátorů? Foto: Ziehl-Abegg

Ventilátory Ziehl-Abegg najdete ve vzduchotechnických, chladírenských zařízeních, filtračních zařízeních a technologických celcích. Inspirací pro jejich inovace je sova, kosatka i včela.

Reklama

Poslechněte si podcast:
Více zajímavých podcastů na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Co jsou biomimetika a biomimikry?

Poslechněte si podcast s Miroslavem Jozífkem, zástupcem firmy Ziehl-Abegg, o vývoji produktů a inspiraci v přírodě.

Ve stručnosti to znamená, že se necháváme inspirovat přírodou, resp. něčím, co funguje v přírodě a my se snažíme to využít a přetransformovat do nějakého pokroku v technologiích. Využíváme přírodu pro svá zařízení tak, abychom mohli vyvinout zařízení efektivnější,“ vysvětluje Miroslav Jozífek. Jako příklad uvádí „axiální ventilátor FE3owlet s bionicky optimalizovanou lopatkou. Lopatka, která má vroubkovanou odtokovou hranu a zvlněnou hranu proudění. Výsledkem je lopatka s nastavitelným úhlem, vysokým stupněm flexibility díky plně regulovanému objemovému průtoku a vynikající účinností. Inspirace přišla od sovího křídla, kdy letící sova je prakticky neslyšitelná.“

Ventilátor ZAplus Next Generation

Ventilátor ZAplus Next Generation
Ventilátor ZAplus Next Generation

Typové označení ventilátoru ZN, znamená, že jedná se o axiální ventilátor, který je v kompozitovém difuzoru. Ten difuzor už sám o sobě funguje jako usměrňovač vzduchu. To znamená, že tento ventilátor vůči klasickým ventilátorům typu FN, kdy máte vrtuli a mřížku s košem, tak má lepší vlastnosti z hlediska hluku, to znamená je tišší. A u ZAplus Next Generation se jedná o multidifusor. To znamená, že má kompozitové tělo a uvnitř je ještě jeden usměrňovač vzduchu, který je schopný snížit hlučnost až o 4 decibely,“ popisuje Miroslav Jozífek z firmy Ziehl-Abegg.

Zobrazovací platforma ZAblueGalaxy

Z hlediska údržby je zajímavá zobrazovací platforma ZAblueGalaxy, která poskytuje náhled do pracovního stavu a informace o chodu jednotlivých ventilátorů, které jsou v systému instalovány a může tak predikovat potřebnou údržbu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.