logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Ultrazvukové vodoměry, spolehlivá technologie s novým výkonem

Ultrazvukové měření spotřeby pitné vody je zavedenou a prověřenou technologií. Malé, kompaktní provedení, které zahrnuje integrovanou komunikaci, to je dnes již standardní koncepce vodoměru. Nové technologie nabízí množství dalších funkcí a vysokou provozní spolehlivost měření. Lídrem ve vývoji této technologie je po mnoho let v oblasti SMART vodoměrů společnost Kamstrup A/S.

Společnost Kamstrup A/S je zavedeným výrobcem, který klade důraz na vývoj a inovace. Je držitelem mnoha patentů v oblasti vývoje ultrazvukové technologie. Nové postupy a poznatky v této oblasti následně implementuje do svého produktového portfolia. Postupně tak rozšiřuje své portfolio, nabízí širší škálu velikostí vodoměrů s mnoha integrovanými funkcemi či nové komunikační platformy. Zaměřuje se na komplexnost řešení, zahrnující přesná měřidla, zabezpečenou komunikaci a zpracování dat dle nejnovějších standardů. Velký důraz je kladen na certifikaci a soulad s nejnovějšími bezpečnostními standardy a směrnicí GDPR.

Zavedeným standardem této kategorie vodoměrů je platforma MULTICAL® 21 a flowIQ® 3100. Vodoměry, které jsou stále v mnoha ohledech unikátní a staly se „tváří“ výrobce.

Kamstrup postupně uvedl na trh přepracovaný koncept kompaktních vodoměrů pod novým označením flowIQ® 2200. Vyšší výkon, přesnost a integrovaná sonická detekce poruch sítě. To je stručný přehled hlavních funkcí a vlastností této unikátní koncepce. Ve spojení se softwarovými moduly „Water Intelligence“ a „Leak Detector“ nabízí silné nástroje pro efektivní správu vodárenských sítí.

Co jsou tedy nové vodoměry z rodiny flowIQ®? Inovace a výkon zavedené technologie v kompaktním provedení a dobře známém designu. Pro snazší orientaci nabízíme stručný přehled.

KWM 2231 je nový, kompaktní vodoměr s nízkou spotřebou a dlouhou životností baterie. Duální displej zobrazuje spotřebu a průtok a rovněž stavová hlášení (INFO kódy) pomocí grafických piktogramů. Spotřebitel tak má přehled o stavu svého odběrného místa a rovněž o možných poruchách na daném odběrném místě. Standardem je integrované měření teploty zařízení a protékající vody a pokročilá funkce sonické detekce poruch sítě ALD. Měřená data se ukládají do měsíčních, denních a hodinových registrů. Vodoměr je vybaven komunikačním modulem s možností výběru standardů wM-Bus nebo nového protokolu linkIQ pro pevné rádiové sítě. Díky nízké instalační výšce je jeho montáž snadná i ve stísněných prostorech nebo úzkých šachtách. Stavebné délky a připojení potom odpovídají používaným standardům. Vodoměr tedy najde uplatnění nejenom v běžných vodárenských instalacích, ale i v místech, kde je kladen vysoký důraz na přesnost, spolehlivost a potřebu sledování stavu vodárenské sítě.

Vodoměry KWM 2230 a KWM 3230 jsou vodoměry, které se liší od předchozích typů poměrně významně. Design je shodný, výkon a užitná hodnota je vyšší. Materiálové provedení je celo kompozitové nebo v kombinaci kompozit mosaz/nerezová ocel. Zobrazení dat o spotřebě, průtoku či stavových hlášeních jsou shodná, jak je známe. Vodoměry jsou opět vybaveny integrovanou komunikací wM-Bus/linkIQ, ale nabízí rovněž impulzní nebo datový výstup. V kombinaci s vyhodnocovací jednotkou „linkIQ Gateway“ je možné rozšířit komunikační rozhraní např. o průmyslové sběrnice Modbus, analogové výstupy nebo moduly pro komunikaci v rámci platforem IoT. Tyto vodoměry dodáváme rovněž s integrovanou komunikací NB-IoT.

Modelovým případem může být potom kombinace on-line odečtů prostřednictvím této platformy a protokolu linkIQ v místech s hustou zástavbou.

Jedním z nejdůležitějších technických parametrů je ale životnost baterie, která dosahuje až 20 let a to vč. integrované rádiové komunikace nebo až 16 let s komunikací NB-IoT.

Produktovou řadu nakonec uzavírá nový typ KWM 4230, určený pro větší profily potrubí. Robustní konstrukce, flexibilní přírubové připojení nebo možnost výměny baterie. To jsou hlavní charakteristiky tohoto typu, který právě uvádíme na trh.

Dánská společnost Kamstrup je předním světovým dodavatelem v oblasti inteligentních řešení pro měření energií a působí ve více než 60 zemích světa. Pro více informací o jejích produktech či pro pomoc s jejich objednáním je vám k dispozici i zastoupení Kamstrup v České republice.


Kamstrup A/S
logo Kamstrup A/S

Přímé zastoupení dánské společnosti Kamstrup A/S - výrobce měřičů energií. Dodáváme ultrazvukové měřiče tepla, chladu a vodoměry. Rovněž nabízíme komplexní systémy dálkových odečtů a zpracování naměřených dat.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.