logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Infotherma 2023 – tipy pro vytápění a ceny energií


Konzultace k cenám elektřiny a plynu na stánku TZB-info a ESTAV.cz

Středa na Infothermě byla pro redakci TZB-info ve znamení doprovodného programu zaměřeného na vytápění a energetiku. Jaké informace na něm zazněly?

Reklama

Vlhkost palivového dřeva

Málokterý z posluchačů například věděl, že vlhkost palivového dřeva není totožná s běžně uváděnou vlhkostí zpracovatelů dřeva. Palivové dřevo lze emisně i provozně přijatelně spalovat již při vlhkosti 20 %, které odpovídá dřevařská vlhkost měřená vlhkoměry cca 25 %.

Tepelné čerpadlo vyžaduje adekvátní otopnou soustavu

Velká neznalost panuje při posuzování souladu vlastností tepelných čerpadel a stávajících otopných soustav při zaměňování zdrojů tepla. Vlastnosti tepelného čerpadla jsou dány výrobcem, zatímco u stávajících otopných soustav se nezjišťují jejich skutečné provozní vlastnosti. Předimenzování TČ nesoulad neřeší, na rozdíl od kotle, kde může pomoci.

Přečtěte si také Jak zvýšit účinnost vytápění v domácnosti Přečíst článek

Spotových tarifů se není třeba obávat

Jsou spotové tarify pro odběratele nebezpečné? „Nejsou, ale musí na to mít nervy,“ říká analytik kalkulátoru cen energií TZB-info Jan Schindler. Po dvou měsících extrémně vysokých cen vydržel u spotového tarifu málokdo. V celoroční bilanci přitom nejsou zásadní rozdíly oproti klasickým tarifům od dodavatelů. Hlavní odlišnost je tak v tom, že případné zdražení nebo zlevnění majitel spotového tarifu pocítí okamžitě, zatímco dodavatelé ho do klasických ceníků promítnou postupně.

Doprovodný program redakce TZB-info na veletrhu Infotherma 2023
Doprovodný program redakce TZB-info na veletrhu Infotherma 2023

Komunitní energetika klepe na dveře, zatím u bytových domů

S cenami energií souvisí i komunitní energetika. Ta umožňuje skupině lidí instalaci zdroje elektřiny (nejčastěji fotovoltaické elektrárny), který pak využijí ke snižování vlastních účtů za elektřinu.

Takto lze v první řadě snadněji využívat elektřinu z fotovoltaiky v bytových domech. Do budoucna by se pak mohly do komunitní energetiky zapojit i rodinné domy, municipality nebo firmy.

Jak větrání s rekuperací šetří peníze?

Větrání s rekuperací minimalizuje spotřebu energií. Jak moc a o kolik korun si lze ověřit s pomůckami na TZB-info.

Přečtěte si také Výpočet úspor větráním s rekuperací tepla Přejít na online výpočet

Úspory na teplé vodě a legionela

V domech s vnitřním vodovodem řešeným v souladu s ověřenou technickou praxí a který je přiměřeně využíván, je bakterie legionela v teplé vodě zbytečný strašák. Pokud se však ve vnitřním vodovodu včetně výroby teplé vody vyskytují místa, kde se teplota ať již vody teplé nebo pitné vody, pohybuje v rozsahu nad 20 až do cca 45 C, pak se zdravotní riziko může rychle objevit. Iniciátorem je i biofilm na vnitřních površích, ve kterém legionely žijí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.