logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Jak zabránit přehřívání interiéru? Nabízí se efektivní řešení pomocí systému rovnotlakého větrání

Řízené větrání s rekuperací od společnosti Zehnder lze velmi dobře využít i pro ochlazování interiéru. Díky promyšlené technologii jednotek švýcarského výrobce dochází celoročně k efektivní a účinné výměně vzduchu za čerstvý, navíc s požadovanou teplotou a vlhkostí.

NOVINKA 2022: Zehnder ComfoClime nahradí v příštím roce jednotku ComfoCool (na obr.)
NOVINKA 2022: Zehnder ComfoClime nahradí v příštím roce jednotku ComfoCool (na obr.)

Problém přehřívání interiérů souvisí s postupným a pravidelným růstem atmosférických teplot způsobených zejména globálními změnami klimatu. Lokálními činiteli ovlivňujícími tento fenomén je pak zejména vysoce zahuštěné urbánní prostředí, v němž kvůli použitým materiálům vznikají tzv. tepelné ostrovy, jejichž důsledkem může dojít k nárůstu teploty až o 8 stupňů. Tradiční technologie, mezi které lze řadit tepelné izolace či venkovní žaluzie, přitom přehřívání brání jen částečně.

Klimatizace a její omezení

Běžně užívané prostředky proti přehřívání, jako jsou především přirozené větrání okny a klimatizace, ztrácejí na účinnosti: otevření oken v průběhu dne sice umožňuje výměnu vzduchu, ale zároveň vystaví interiér náporu přehřátého vzduchu z exteriéru. Klimatizace odstraňuje mnoho nevýhod spojených s otevřeným oknem, ale zároveň přináší také řadu nových, a to jak pro jednotlivé uživatele, tak pro společnost jako celek. Jedná se o energeticky náročnou a nákladnou alternativu, která, vzhledem ke své vysoké spotřebě energie, má za následek dodatečné emise CO2. Klimatizace také nevyměňuje vnitřní vzduch, protože ten cirkuluje stále dokola.

Účinné řešení

Ideálním přístupem je vzít v úvahu všechny příčiny přehřívání už ve fázi návrhu a výstavby domu, typicky třeba orientaci domu vůči slunci, výsadbu stromů stínících fasády, montáž střešních přesahů či větrání během letních nocí (konstrukční).

Společnost Zehnder – švýcarský výrobce designových radiátorů a systémů řízeného větrání – nabízí jako alternativu pro řešení uvedených problémů mnohem zdravější metodu rovnotlakého, čili vyváženého větrání. Tento systém výměny vzduchu dodává čerstvý venkovní vzduch, filtruje jej a upravuje na komfortnější teplotu a vlhkost pro použití v domácnosti. Množství aktivně přiváděného čerstvého venkovního vzduchu a aktivně odváděného použitého vnitřního vzduchu je naprosto stejné, jinými slovy vyvážené. To vytváří zdravé vnitřní klima v každé místnosti, stejně jako příjemnou teplotu, a to případně s dodatečnou podporou topného a/nebo chladicího systému.

Obr. 1 Větrací jednotka Zehnder ComfoAir Q s certifikací Passive House pro teplá podnebí. Díky vysoké účinnosti zpětného získávání chladu a efektivnímu modulačnímu bypassu pro ventilační chlazení poskytuje vysoký komfort větrání také za horkých letních dnů.
Obr. 1 Větrací jednotka Zehnder ComfoAir Q s certifikací Passive House pro teplá podnebí. Díky vysoké účinnosti zpětného získávání chladu a efektivnímu modulačnímu bypassu pro ventilační chlazení poskytuje vysoký komfort větrání také za horkých letních dnů.
Obr. 2 V létě dochází k odvodu tepla (a vlhkosti u jednotek s entalpickým výměníkem) z venkovního vzduchu dříve, než je přiveden do interiéru. Zdroj © Zehnder Group
Obr. 2 V létě dochází k odvodu tepla (a vlhkosti u jednotek s entalpickým výměníkem) z venkovního vzduchu dříve, než je přiveden do interiéru. Zdroj © Zehnder Group

Jednotkou s certifikací pro teplá podnebí proti přehřívání interiéru

Jako konkrétní řešení přináší Zehnder větrací jednotku ComfoAir Q, která získala jako první nový druh certifikace pro teplá podnebí od Passive House Institute, a to díky vysoké účinnosti zpětného získávání chladu až 87 % a účinnému bypassu pro ventilační chlazení.

Obr. 3 Modulační bypass – velká technologická výhoda řešení Zehnder – nastavuje „inteligentním“ způsobem úroveň zpětného získávání tepla a chladu. Zdroj © Zehnder Group
Obr. 3 Modulační bypass – velká technologická výhoda řešení Zehnder – nastavuje „inteligentním“ způsobem úroveň zpětného získávání tepla a chladu. Zdroj © Zehnder Group

Jednotka zajišťuje, samozřejmě vedle možnosti zpětného získávání tepla, právě i zpětné získávání chladu díky velké ploše výměníku ve tvaru diamantu. Velkou konkurenční výhodou je využití modulačního by-passu s možností jemného nastavení míry zpětného získávání tepla/chladu. Automatická regulace větrání obstará přívod vzduchu s teplotou, která komfortně optimalizuje tepelnou pohodu uvnitř objektu. Jinými slovy, pomůže tedy k ohřátí, případně ochlazení interiéru na základě informací z teplotních a vlhkostních čidel a paměťového bloku jednotky. Více ke Climate Switch, výjimečné technologii adaptivního řízení komfortní teploty, která zajistí stabilní vnitřní klima vysoké kvality po celý rok.

Další produkty a příslušenství Zehnder

Pro ještě vyšší komfort při větrání i zlepšení výkonu dochlazování nabízí Zehnder také další příslušenství a zařízení.

Solankový zemní výměník tepla Zehnder ComfoFond-L Q využívá obnovitelné energie ze země pro ochlazování přiváděného venkovního vzduchu v létě a jeho předehřev v zimním období.

Obr. 4a Zemní výměník Zehnder ComfoFond-L Q pro předehřev a ochlazení přiváděného vzduchu.
Obr. 4b Zemní výměník Zehnder ComfoFond-L Q pro předehřev a ochlazení přiváděného vzduchu.
Obr. 4c Zemní výměník Zehnder ComfoFond-L Q pro předehřev a ochlazení přiváděného vzduchu.

Obr. 4 Zemní výměník Zehnder ComfoFond-L Q pro předehřev a ochlazení přiváděného vzduchu.

Snadno instalovatelným prvkem za větrací jednotku je výměník Zehnder ComfoPost pro dohřev, dochlazování a odvlhčování vzduchu.

Obr. 5a Výměník Zehnder ComfoPost pro dohřev, dochlazování a odvlhčování vzduchu se obvykle instaluje před akustický tlumič a rozdělovač ComfoWell, vodorovně nebo svisle.
Obr. 5b Výměník Zehnder ComfoPost pro dohřev, dochlazování a odvlhčování vzduchu se obvykle instaluje před akustický tlumič a rozdělovač ComfoWell, vodorovně nebo svisle.

Obr. 5 Výměník Zehnder ComfoPost pro dohřev, dochlazování a odvlhčování vzduchu se obvykle instaluje před akustický tlumič a rozdělovač ComfoWell, vodorovně nebo svisle.

Větrací jednotku Zehnder ComfoAir Q bude možné od počátku roku 2022 volitelně rozšířit (i zpětně doplnit) o klimatickou jednotku Zehnder ComfoClime: zdravé a příjemné vytápění a chlazení, 100% čerstvý vzduch, bez recirkulace, energeticky efektivní díky invertorové technologii. Zehnder ComfoClime nahradí chladicí jednotku ComfoCool, jejíž prodej byl ukončen.

Téma ochlazování rodinného domu v letním období pomocí řízeného větrání bylo předmětem webináře. Podívejte se na detaily a výhody našich řešení:


Zehnder Group Czech Republic s.r.o.
logo Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Společnost Zehnder nabízí - designové radiátory pro koupelny a obytné prostory, systémy řízeného větrání s rekuperací tepla, teplovodní stropní sálavé panely.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.