Centrální technika čerstvé teplé vody s kaskádováním pro „Valsana Hotel & Appartements“ Arosa
Rezort „Valsana Hotel & Appartements“ otevřený v prosinci 2017 nabízí ve třech budovách moderní pokoje a apartmány. U novostavby byl kladen zvláštní důraz na trvale udržitelné materiály, produkty ze Švýcarska a předvídavou energetickou koncepci. (Foto: Taconova)
Stylový design se dřevem, kamenem a sklem, jedinečná příjemná atmosféra a úchvatný pohled na horský svět Arosy: tak skvostné jako zážitek z dovolené pro hosty, tak působivé jako pohled „za kulisy“ švýcarského rezortu „Valsana Hotel & Appartments“. U novostavby byl kladen zvláštní důraz na trvale udržitelné materiály, produkty ze Švýcarska a předvídavou energetickou koncepci. Ve třech budovách hotelu orientovaných na trvalou udržitelnost se používá mimo jiné technika čerstvé teplé vody od společnosti Taconova.
Aby mohlo být 40 pokojů, 9 apartmánů, restaurační kuchyň, oblast wellness a tenisová hala zajišťováno pitnou vodou 24 hodin denně, bylo nutné přesné naplánování potřebných množství vody. Obzvláště náročné to bylo s hlavní budovou. Zde se nachází 40 hotelových pokojů a restaurace s kuchyní. Tam musí být teplá pitná voda kdykoli akutně a spolehlivě k dispozici, a to třeba i o půlnoci. Rozhodnutí padlo rychle ve prospěch systému TacoTherm Fresh Peta X od společnosti Taconova. Tato stanice pro úpravu teplé vody může ohřát za podmínky 70/50 (70 °C teplota na primárním přívodu, 50 °C teplota na odběru) 80 litrů teplé pitné vody za minutu. „Pro hlavní budovu musí být k dispozici výrazně větší množství ohřáté pitné vody, než může dodat jednotlivá stanice. Z tohoto důvodu jsme zde navrhli 4stupňovou kaskádu ze čtyř stanic TacoTherm Fresh Peta X,“ vysvětluje další postup Rolf Wende, jednatel firmy Novis Energy AG, která prováděla montáž stanic čerstvé teplé vody.
V hlavní budově se zásobuje 40 hotelových pokojů a restaurace technikou čerstvé teplé vody společnosti Taconova AG. Zde bylo důležité, aby byla teplá pitná voda k dispozici rychle a spolehlivě přesně tehdy, když to potřebují hosté, třeba i uprostřed noci. Kuchyň má dodatečné nárazové časy, které se poté připočítají ke spotřebě hostů. (Foto: Taconova)
Kaskádování pro efektivní provoz
4stupňová kaskáda kombinuje navzájem výkony stanic tak, aby bylo k dispozici celkem maximálně 304 l/min teplé pitné vody 60 °C při primární teplotě 70 °C. Martin Stapfer, Customer Service Manager společnosti Taconova Group AG, vysvětluje technickou strukturu kaskády: „Aby kaskáda pracovala obzvláště efektivně, nenamontovali jsme oběhové čerpadlo externě pro všechny stanice, nýbrž jsme ho umístili v jednom zařízení. Tak se toto zařízení stává hlavním zařízením – master, další tři stanice jsou ve vedlejší úloze, tedy tzv. slave.“ To znamená: Stanice čerstvé teplé vody s oběhovým čerpadlem je v provozu stále, ostatní tři zařízení se připojují alternativně podle potřeby.
Ideální přívod teplé vody
Dodatečně ke 4stupňové kaskádě se v jiných budovách použily rovněž stanice TacoTherm Fresh Peta X. Uprostřed komplexu se nachází kromě devíti apartmánů také velký wellness prostor s relaxačním bazénem a saunovým světem o ploše 800 m2. Tyto prostory jsou zásobovány rovněž přes kaskádu, zde se používají dvě kombinovaná zařízení. Také třetí část budovy s pokoji pro hosty obdrží čerstvou teplou vodu přes 2stupňovou kaskádu. V tenisové hale byla zabudována samostatná stanice TacoTherm Fresh Peta X.
Pozitivní závěr
Rolf Wende vyslovuje své nadšení především z bezproblémové montáže stanic: „Všechny armatury a komponenty byly předem kompletně předmontované a připravené pro připojení přes zástrčku, což nám velmi usnadnilo montáž. Úžasné bylo kromě toho také nastavování u 4stupňové kaskády. Museli jsme nastavit hodnoty pouze jednou na stanici master a všechny parametry byly hned přeneseny na další stanice.“
Hotel je otevřený od prosince 2017, od té doby funguje příprava čerstvé teplé vody bezvadně.
Andreas Tischhauser, jednatel Novis, Luigi Recchia, technický ředitel Valsana Arosa a Michael Lehnort, ředitel Valsana Arosa, (zleva doprava) projevují nadšení nad stanicemi TacoTherm Fresh Peta X. (Foto: Taconova)
Čtyři stanice TacoTherm Fresh Peta X byly vzájemně spojeny jako 4stupňová kaskáda, aby byl i ve špičkách vždy dostatek čerstvé teplé vody – náročný projekt pro projektanty a instalatéry. (Foto: Taconova)
Valsana Hotel & Appartements Arosa, Švýcarsko
Dokončení: | prosinec 2017 |
Požadavek: | plošné, udržitelné a efektivní zásobování pitnou vodou celého komplexu při různých požadavcích na výkon |
Použité produkty: | různé varianty kaskádové stanice TacoTherm Fresh Peta X |
Provádějící firma: | Novis Energy AG Getzner Werkstoffe GmbH |
Dovozce techniky Taconova Group AG - hydraulické vyvažovaní, rozdělovače a termoregulace, směšování, separace plynů, měření průtoku, solární ohřev, zónové ventily, kulové servokohouty, předávací stanice na nabíjení zásobníků a přípravu teplé vody.