logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Omezení ČNB způsobilo propad hypotečních úvěrů

Česká národní banka vydala loni v říjnu doporučení, které bankám určuje, že výše dluhu žadatele nesmí překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu a současně by zájemce o hypotéku měl na splátku dluhu vynakládat maximálně 45 procent svého měsíčního čistého příjmu. Maximální výši úvěru navíc nově snížila na 80 procent hodnoty zastavované nemovitosti.

Reklama

Nová pravidla, která začala platit přesně před rokem, významně zasáhla trh s úvěry na bydlení. Ze statistik největšího rezidenčního stavitele Central Group vyplývá, že se v přímé návaznosti na jejich zavedení propadl podíl klientů, kteří nemovitost financují hypotečním úvěrem, o bezmála 50 procent. Fakticky se tím potvrzuje, že na hypotéku dosáhne mnohem méně lidí než před rokem.

Ještě ke konci loňského roku přitom nebyl pokles zájmu o hypotéky tak zřejmý. Kdo chtěl, vzal si hypotéku již s předstihem a za starých podmínek. „Až do listopadu loňského roku byl na prodejích i zájmu o hypotéku patrný vliv takzvaného předzásobení. Takže účinek nových restrikcí se ukázal až na prosincových číslech,“ upřesnila Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group s tím, že do konce roku ještě hypoteční specialisti dotahovali smlouvy, které uzavírali během podzimu.

O zhoršení dostupnosti hypoték, jejich aktuálních podmínkách a o tom, jak se na nákup nemovitosti dlouhodobě připravovat jsme také hovořili na veletrhu For Arch s poradcem finančního plánování Nikitou Rybakovem.

Podle Nikity Rybakova byl objem hypotečních úvěrů v roce 2018 přibližně 220 mld. korun. V tomto roce se očekává asi 20% propad. Kromě zpřísnění podmínek úvěrů Českou národní bankou v říjnu 2018 je příčinou i růst cen nemovitostí.

„Žadatel s příjmem 25 tisíc korun čistého bez žádných dalších dluhů dosáhne maximálně na 2,8 mil. korun hypotéky, což může být v hlavním městě problém,“ říká Nikita Rybakov. Doporučuje mít vlastní zdroje pro nákup nemovitosti minimálně 10 %, ideálně 20 % z ceny nemovitosti. „Na nákup nemovitosti je proto třeba se připravovat 5 až 10 let dopředu,“ dodává Nikita Rybakov. Před žádostí o úvěr je dobré zbavit se všech drahých úvěrů včetně spotřebitelských a také kontokorentu a kreditních karet.


Čísla Central Group tak potvrzují obavy, že zásah ČNB významně ovlivní dostupnost hypoték a tedy i samotného bydlení. Fakticky navíc kopírují vývoj celého trhu, kdy objem nových hypoték klesl od října 2018 do února 2019 o více než polovinu.

Problém nedostupného bydlení se developer snaží řešit alespoň speciálními nabídkami. Mimo jiné podle informací z tiskové zprávy při vyřizování hypotéky garantuje, že klient nepřijde o žádné finanční prostředky, i když by přidělení hypotéky nakonec skutečně nevyšlo. Nabízí navíc také individuální financování, kdy je možné vyřídit hypotéku třeba až za rok od nastěhování. Klient má tak možnost něco naspořit, v klidu a výhodně prodat stávající nemovitost, a až poté si vzít výhodnější úvěr na bydlení.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.