logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výzkum bydlení mileniálů – odchod od rodičů a spolubydlení

Výzkum bydlení mileniálů, ilustrační obrázek, foto redakce
Výzkum bydlení mileniálů, ilustrační obrázek, foto redakce

Mileniálové považují za vhodný věk pro odchod od rodičů do 25 let. 44 % mileniálů nemá dosud vyřešení samostatné bydlení a 70 % ze všech dotazovaných považuje spolubydlení jako vhodný první krok k osamostatnění.

Reklama

Společnosti RESIDOMO, největší tuzemský poskytovatel nájemního bydlení, a STEM/MARK provedly reprezentativní celostátní výzkum na téma bydlení mladé generace.

Spolubydlení

„Mladí Češi považují spolubydlení za rozumný způsob, jak se osamostatnit. Svůj souhlas s ním v našem výzkumu vyjádřilo 71 % dotazovaných, rozhodný nesouhlas zazněl pouze u 6 % respondentů. Zhruba třetina (30 %) účastníků průzkumu má osobní zkušenost se spolubydlením a 29 % s bydlením na koleji či internátu. Největší předností spolubydlení je podle 67 % odpovídajících jeho finanční nenáročnost. Za největší nevýhodu mladí lidé považují ztrátu soukromí (64 %),“ uvádí Roman Frkous ze společnosti RESIDOMO.

Z průzkumu vyplývá, že spolubydlení považují mileniálové za běžnější ve městech než na venkově (91 %) a současně pro ně v současnosti představuje běžný způsob, jak řešit osamostatnění (85 %), zejména po střední škole a při nástupu na vysokou školu (84 %). Spolubydlení považují za určitou školu života, školu tolerance (83 %). Vidí zde ale i riziko vyplývající od spolubydlících (81 %) a nutnost spolužití, ohledů na spolubydlící (80 %).

„Mezi jednoznačné výhody spolubydlení patří podle mileniálů kontakt s ostatními lidmi, společnost přátel a také dělba práce při domácích pracích. Přínos spolubydlení spatřují i ve zvýšení či získání schopnosti tolerance a respektu k ostatním. Naopak nejčastěji zmiňovanou nevýhodou, kterou uvedlo 64 % respondentů, byla ztráta soukromí. Dále také obava, že spolubydlící nebudou spolehliví a že bude třeba řešit konfliktní situace. Zaznamenali jsme také osobní nekomfort, pocit „nedomova“ a nutnost neustálých kompromisů,“ doplňuje Roman Frkous ze společnosti RESIDOMO.




Odchod od rodičů

„Mladí lidé jednoznačně touží po samostatnosti, svobodě a životě podle svých pravidel, ale vše závisí na jejich vlastní ekonomické soběstačnosti a na vztazích v rodině,“ uvádí Roman Frkous, ředitel komunikace a vnějších vztahů společnosti RESIDOMO, a dodává: „více než 80 % dotázaných mladých lidí uvedlo, že důvodem jejich současného bydlení s rodiči jsou finance (85 %), že budou moci odejít, až budou mít dostatečný příjem (84 %) a že k finančnímu osamostatnění dochází později než dřív (83 %). Zároveň 93 % mileniálů souhlasí s tím, že pokud bydlí u rodičů, budou finančně přispívat na chod společné domácnosti. Mamma hotel je pro 75 % z nich nepřijatelný.“

74 % respondentů uvádí, že ideální věk pro osamostatnění je do 25 let. K nejčastěji uváděným důvodům pro odchod z bytu či domu rodičů patří:
  1. touha po samostatnosti (žít si vlastní život podle sebe, bez omezování, mít svůj klid)
  2. řešení svých vztahů (stálý partner, založení rodiny, narození vlastního dítěte)
  3. rodinný nesoulad, neshody a spory mezi rodiči

V současnosti se ženy osamostatňují dříve než muži – téměř polovina mileniálů/mužů (47 %) stále bydlí u rodičů, zatímco v případě žen je to necelá třetina (32 %). Odchod z domova ovlivňuje také velikost místa bydliště, mileniálové z malých lokalit déle bydlí s rodiči, s rostoucí velikostí bydliště se snižuje věk osamostatnění se. Z regionálního hlediska je zcela odlišná situace v Praze, kde u rodičů bydlí pouze 1/5 mileniálů, zatímco v ostatních regionech je to 30 % a více. Na střední Moravě deklarovala bydlení u rodičů téměř polovina dotázaných mileniálů (49 %).

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.