logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Novela vyhlášky č. 78/2013 Sb. - pro elektřinu příznivější koeficient neobnovitelné energie

Na 24. ročníku mezinárodní výstavy Infotherma jsme pozvali před kameru řadu hostů. "Lidský zdravý rozum je v energetice to nejzákladnější, co existuje", řekl europoslanec Tošenovský. "V roce 2017 je připravena novela zákona hospodaření energií", řekl Vladimír Sochor z MPO.

Reklama

Dotace se řítí Evropou. Důvody jsou různé a některé znějí i rozumně, ale...

"Evropské peníze jednou dojdou. Lidský zdravý rozum je v energetice to nejzákladnější, co existuje", řekl Ing. Evžen Tošenovský, dr.h.c., poslanec Evropského parlamentu, člen výboru pro průmysl, výzkum a energetiku.
"Neměli bychom podléhat nějakým velkým nadšením z dotací. Mělo by to být vždy s rozumem. Mělo by to mít vždy ekonomické zdůvodnění. Neměly by být dotovány krátkodobé programy, ale například přenosové systémy. Programy, které budou do budoucna generovat peníze, ne to, že nyní někde zaplácneme díru", řekl mimo jiné europoslanec Evžen Tošenovský.

Úspora energie je pro EK velké téma. 30.11. 2016 byly zveřejněny revidované směrnice o energetické účinnosti a energetické náročnosti budov

"ČR se s tím snaží popasovat, někdy to nejde tak lehce jako s dotacemi na úsporu energie", řekl Ing. Vladimír Sochor, ředitel Odboru energetické účinnosti a úspor MPO ČR a pokračoval: "ale věřím že ty věci budou naplňovány.
V roce 2017 je připravena novela zákona hospodaření energií, které jde ruku v ruce s revidovanou podobou směrnic a zlepšení hospoření energií. Připravujeme i další věci na úsporu energie, například je již zveřejněna nová podoba programu EFEKT. "

Očekávali jsme od MPO detaily z připravené legislativy, např. nové hodnoty koeficientu neobnovitelné energie

"V současné době je díky nastaveným hodnotám problematické vytápění elektřinou, což příliš nekoresponduje s trendem velmi úsporných domů. Dozvěděli jsme se, že novely budou ještě během letošního roku a koeficient neobnovitelné energie bude pro elektřinu příznivější. Vzhledem k tomu, že budovy realizované na podzim se nyní již projektují, bylo by podle mne správné, aby projektanti požadavky nové legislativy znali již nyní s předstihem. Myslím, že při cenách nemovitostí je nefér hrát s investory i odbornou veřejností hru na překvapení", řekla Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., ředitelka TZB-info a ESTAV.cz.

Podívejte se na natočené rozhovory

Téma kotlíkových dotací bylo na Infothermě stejně jako v loňském roce všudypřítomné. Jen tentokrát to byla jedna velká nejistota.
Kotlíkové dotace - dotazy z Infothermy

Ale letošní Infotherma nakročila hlavně do budoucna. Témata budov s téměř nulovou potřebou energie (NZEB), inteligentní domy, akumulace energie, fotovoltaika a bezpečnost chytrých domů zcela zaplnila kongresový sál.

Úterý na Infothermě 2017 aneb "Jak na úspory energie v 21. století?"

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.