logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výjimečná brněnská škola stavebních řemesel v Bosonohách

1. září 2016 usedli opět do lavic všichni žáci, studenti i učni po celé republice. Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy ale pro své prváky připravila už podruhé něco navíc - slavnostní uvítání a přijetí do stavu učňovského pod taktovkou sv. Matěje, patrona všech řemeslníků.

Reklama

Být dnes dobrým řemeslníkem znamená víc než kdykoliv za poslední desetiletí jistotu výdělku a zabezpečení na celý život.


Každý dobrý řemeslník má dnes před sebou hned po ukončení studia otevřené možnosti samostatného podnikání, stejně jako celou řadu nabídek zaměstnání. O tom si mohou absolventi mnoha vysokoškolských oborů nechat jen zdát. Řemeslo má zkrátka zlaté dno.
To si ale stále uvědomuje jen malá část absolventů základních škol. Pro ty, kteří se rozhodli vyučit se v na brněnské škole stavebních řemesel v Bosonohách, škola připravuje uvítací ceremoniál, který nové učně, stejně jako jejich rodiče, už druhý rok vítá opravdu slavnostně a se vší parádou.

Přijímání žáků 1. ročníků do stavu učňovského, foto 
Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy
Přijímání žáků 1. ročníků do stavu učňovského, foto 
Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy
Přijímání žáků 1. ročníků do stavu učňovského, foto 
Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy

Přijímání žáků 1. ročníků do stavu učňovského, foto Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy

„Dnes je nemožné sehnat instalatéra s dobrým doporučením do dvou měsíců, “ říká Bohuslav Hamrozi, prezident Cechu topenářů a instalatérů ČR. Jeho slova jen potvrzují, že se jeho obor podobně jako jiná řemesla potýká s nedostatkem kvalitních lidí. "S nabytou praxí si může mladý člověk založit firmu a je pánem svého času – a šikovní instalatéři jsou na roztrhání. Jazykově zdatní absolventi se navíc díky jednotnému evropskému trhu snadno uplatní i v zahraničí – znalost materiálů a výrobků je bez problémů přenositelná", pokračuje Hamrozi, ale také upozorňuje, že "o tom, jestli bude řemeslník dobrý, se rozhoduje často už na škole – hodně napoví už zájem o řemeslo. Přesto výuční list není všechno ani u těch nejlepších. Kvalitní řemeslníci potřebují ještě minimálně 3–5 let praxe. Nicméně podobné slavnosti podporují v očích mladých i rodičů prestiž oboru a to moc potřebujeme a vítáme. Vedení školy rozhodně tleskám," uzavírá Hamrozi.

Úspěšní absolventi - příklad, který přesvědčí

Na ceremoniál byli pozváni i úspěšní absolventi, kteří svým nástupcům krátce nastínili, co je může v budoucnu čekat, pokud budou poctivě pracovat.

„Když jsem loni viděl ten úvodní ceremoniál, připadalo mi, že tahle škola nás jako učně bude brát vážně a že nejsem na nějaké druhořadé škole, ale na místě, kde se můžu opravdu naučit něco pořádného. Bylo super vidět a slyšet příběhy těch, kteří začínali před pár lety jako já, a už mají velké úspěšné firmy, nebo pracují na zajímavých místech v zahraničí.“, vzpomínal na loňský ceremoniál kominický učeň Ondřej Červinka.

Společně s budoucími zaměstnavateli

Stejně jako loni se i letos slavnostního uvádění do stavu učňovského se zúčastnili zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Jihomoravského kraje a řady firem, které podnikají ve stavebnictví.

"Proč na tuto akci také zveme potenciální zaměstnavatele našich absolventů? Chceme je hned od začátku zapojit do procesu a zvýšit jejich zájem o vzdělávání svých budoucích pracovníků. S nedostatkem řemeslných profesí musíme bojovat společnými silami a zaměstnavatelé se musí také zapojit," říká MgA. Helena Vyvozilová

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.