logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vše pro čisté, komfortní, zdravé a energeticky úsporné vnitřní klima

Reklama

Úroveň vnitřního prostředí je bezesporu jedním z nejdůležitějších parametrů při hodnocení kvality bydlení. Požadavky ze strany uživatelů přitom neustále stoupají, a to nejen díky zvyšujícímu se životnímu standardu nebo dostupnosti nejkvalitnějších výrobků, ale i díky osvětě šířené mimo jiné některými z výrobců v oblasti TZB, s pomocí které se projektanti, montážní firmy i koneční spotřebitelé mohou na trhu produktů přispívajících k zajištění komfortního, zdravého a energeticky úsporného vnitřního klimatu lépe orientovat. Zářným příkladem je Husky & Zehnder Akademie.

Jedná se o již druhé výstavní a školící centrum společnosti Zehnder Group Czech Republic, které má za cíl ukázat firemním klientům více než jen prospekty nebo webové prezentace. V nově otevřených prostorách ve Vestci u Prahy lze spatřit na vlastní oči produkty firem Zehnder a Husky - větrací systémy s rekuperací tepla, designové radiátory, stropní sálavé systémy nebo centrální vysavače. Některé z nich je dokonce možné vidět v provozu, což ocení zejména koneční spotřebitelé.

Obr. č. 1: Husky & Zehnder Akademie ve Vestci u Prahy
Obr. č. 1: Husky & Zehnder Akademie ve Vestci u Prahy
Obr. č. 2: Výstavní plocha s funkčními instalacemi
Obr. č. 2: Výstavní plocha s funkčními instalacemi

Akademie bude sloužit rovněž pro potřeby odborné veřejnosti. Architekti, projektanti, obchodníci nebo instalatéři ji mohou využívat při prezentování výrobků zmíněných firem svým zákazníkům. Průvodcem nám zde byl člověk nejpovolanější – Ing. Jiří Štekr, vedoucí zastoupení firmy Zehnder pro ČR a SR. „Husky & Zehnder Akademie je výjimečná množstvím nainstalovaných výrobků a systémů. Zahrnuje funkční systém komfortního větrání s rekuperací tepla s mimořádnou prezentací prvotřídních větracích jednotek a doplňujícího příslušenství stejně jako vysoce hygienických, čistitelných rozvodů vzduchu a designových mřížek. Nechybí ani nové decentrální větrací jednotky, jednoduše se instalující přímo na obvodovou zeď bez potrubních rozvodů, které díky tomu představují ideální řešení pro rekonstruované vzduchotěsné domy a byty nebo k vyřešení problémů s plísněmi ve vlhkých místnostech,“ uvedl Jiří Štekr v odpovědi na otázku, co stálo za vytvořením tohoto obchodního konceptu. V akademii budou rovněž probíhat odborná školení pro všechny zájemce, kteří chtějí získat více znalostí v uvedených oborech. Pozornost návštěvníků si zaslouží například:

Obr. č. 3: Decentrální větrání jednotka ComfoAir 70
Obr. č. 3: Decentrální větrání jednotka ComfoAir 70

Jednotka decentralizovaného větrání ComfoAir 70 – Jedná se o kompaktní prvek vybavený křížovým entalpickým výměníkem zajišťujícím vysoké účinnosti při předávání jak tepla, tak vlhkosti obsažené ve vzduchu. Umísťuje se na prostup vytvořený kdekoliv v obvodové zdi, její montáž je velice rychlá a jednoduchá. Větrací výkon lze nastavit ve čtyřech stupních a je dostačující pro menší byty nebo část rodinného domku či objektu s jiným využitím. Zajímavým bonusem je možnost připojit pomocí boční odbočky sousední místnost, což lze úspěšně aplikovat například v penzionech, kde vedle obytné místnosti bývá i oddělená koupelna. Díky nenáročné montáži a absenci rozvodů vzduchu bude jistě výhodnou volbou při řešení větrání v již stojících objektech, kde by si dodatečná instalace klasické bytové větrací jednotky vyžádala rozsáhlejší stavební úpravy. Jednotka se vyrábí ve dvou velikostech, větší z nich je v prostorách akademie instalována na předváděcím panelu, takže si ji zájemci mohou vyzkoušet přímo v provozu.

Obr. č. 4: Centrální větrací jednotka ComfoAir 180
Obr. č. 4: Centrální větrací jednotka ComfoAir 180

Centrální větrací jednotka ComfoAir 180 s rozvodem vzduchu – Pro větší objekty bydlení je určena stavebnice sestávající z velice tiché a přitom výkonné větrací jednotky, dále z komponentů pro napojení jednotky na vnější prostředí a konečně z komponentů vnitřního rozvodu vzduchu. Větrací jednotka je vybavena opět vysoce účinným křížovým entalpickým výměníkem, má rozměry odpovídající skříňce kuchyňské linky, kam ji lze i začlenit. Funkci zajišťují plynule regulovatelné ventilátory s EC motory, které jsou nejen úsporné, ale jak již bylo zmíněno i velice tiché. Hluk vydávaný jednotkou při provozu je srovnatelný s hlukem ledničky. Výrobce si dal záležet rovněž na vzduchové cestě mezi jednotkou a venkovním prostředím. Ta je tvořena hranoly obsahujícími jak přívodní, tak odtahové potrubí a zbytek je vyplněn protihlukovou a tepelnou izolací. Sestavené prvky lze obložit například sádrokartonem a v místnosti potom vznikne nenápadný „falešný trám“. Z důvodu souběhu obou trubek je prostup obvodovým pláštěm v jednom místě, což si vyžádalo speciální tvarovku sání a výdechu (obr. č. 5), která obě činnosti integruje, aniž by docházelo k nežádoucímu zpětnému nasávání odpadního vzduchu. Rozvod větracího vzduchu od jednotky začíná v rozdělovači, který kromě funkce obsažené ve svém názvu plní i další dvě. Obsahuje totiž akustický tlumič bránící přeslechům mezi jednotlivými větranými místnostmi a rovněž vyměnitelné vzduchové filtry. Na rozdělovač mohou být napojeny trubky buďto kruhového nebo oválného průřezu zajišťující rozvod vzduchu po objektu. Jedná se o systém obsahující vše od potrubí, přes odbočky, kolena, flexibilní potrubí až po koncové prvky. Rozvod může být umístěn v podhledu (obr. č. 6) nebo v podlaze. Jeho nespornou předností oproti jiným konkurenčním systémům je možnost čištění vzduchových tras prostřednictvím servisních dvířek v odbočkách. Po celou dobu provozu je tak možné udržovat systém na požadované hygienické úrovni. Cílem výrobce bylo dosáhnout stavu, že zákazník o své větrací jednotce nebude téměř vědět. Tichý automatický provoz s minimální údržbou. Tak trochu výjimkou v tomto přístupu jsou koncové prvky – mřížky a výdechy, které jsou naopak díky kvalitnímu designu nápadné a v interiéru nepřehlédnutelné, což ovšem vůbec není na škodu.

Obr. č. 5: Kombinovaná fasádní mřížka
Obr. č. 5: Kombinovaná fasádní mřížka
Obr. č. 6: Stropní instalace rozvodu vzduchu pomocí plochého potrubí flat 51 s výškou 51 mm
Obr. č. 6: Stropní instalace rozvodu vzduchu pomocí plochého potrubí flat 51 s výškou 51 mm

Jedině volbou kvalitních trubek a rozvodů vzduchu získá zákazník, to co od systému větrání očekává = čerstvý čistý vzduch. Na rozdíl od větrací jednotky se rozvody zabudovávají do stavby a po jejich instalaci již k nim není přístup nebo velmi omezený. Proto je v Husky a Zehnder Akademii rozvodům vzduchu, designovým mřížkám a ventilům věnována mimořádná pozornost. Prezentovány jsou všechny varianty trubek – kulaté o průměru 75 a 90 mm stejně jako patentované oválné ploché trubky s výškou jen 51 mm. Oba typy trubek jsou vyráběné z vysoce kvalitní nezávadné umělé hmoty s hladkou vnitřní plochou, jsou testované hygienickými ústavy a velice snadno instalovatelné. O rychlosti a jednoduchosti instalace i těsnosti a bezpečnosti spojů trubek, rozdělovačů a vývodů vzduchu se při školeních budou moci instalatéři a firmy, realizující větrání v rodinných domech a bytech, osobně přesvědčit. Potrubí Zehnder bezesporu patří k tomu nejkvalinějšímu, co je na českém trhu k dispozici. Větrací trubky Zehnder jsou 3-4x flexibilnější než běžné trubky na trhu, neboť mají nejmenší poloměr ohybu, rovnající se průměru trubky. Mají nejmenší tlakové ztráty, jejich spoje s rozdělovači a vývody vzduchu jsou jsou 100% těsné, pevně zafixované. Díky hvězdicově navrhovaným rozvodům vzduchu a používaným regulačním setům umožňují nejpřesnější vyregulování průtoku vzduchu do každé místnosti. Navíc specialisti firmy Zehnder nabízí bezplatný návrh konceptu větrání s cenovou nabídkou dle platných vyhlášek.


Obr. č. 7: Vysavače Husky
Obr. č. 7: Vysavače Husky

Centrální vysavače Husky – Centrální vysavač není úplně typickým členem rodiny TZB, ale když se nad jeho přínosem zamyslíme, nelze mu upřít zásadní vliv na kvalitu vnitřního prostředí. Nejenže díky němu odstraníme z obytných prostor prach, my tak činíme neobyčejně tiše a účinně. Nízký hluk je dán umístěním centrální jednotky mimo obytný prostor, takže jediné, co při vysávání slyšíme, je vzduch nasávaný koncovkou hadice. Účinnost vysávání určuje jednak sací výkon, nesrovnatelný s klasickými vysavači, které v této oblasti podléhají čím dál větší restrikci ze strany unijní legislativy, jednak skutečnost, že veškerý nasávaný vzduch je odváděn jednotkou mimo objekt, takže nespoléhá pouze na kvalitu filtrů jako klasické vysavače. Odpadá tak problém s vířením vzduchu uvnitř místnosti, v důsledku čehož se část usazeného prachu dostává zpět do vzduchu a není ji možné vysát. Centrální vysavač je proto zárukou čistšího vnitřního prostředí, což ocení zejména alergici, a zároveň činí z vysávání standardní úkon, při kterém se nezúčastnění členové rodiny mohou prakticky nerušeně věnovat svým činnostem, aniž by je jakkoliv obtěžoval hluk. V akademii návštěvníci uvidí hned tři funkční instalace včetně varianty s hadici skrytou ve zdi. Nejenže nemusíte po bytě přenášet motor, nyní už ani hadici! Ta, o délce až 13 metrů, je uložena ve vzduchovém potrubí, ze kterého se před vysáváním vytáhne v požadované délce a zajistí pojistkou. Nasadí se na ni koncovka a vysaje se plocha v dosahu hadice. Poté se koncovka sejme, uvolní se pojistka a dlaní se zakryje otvor v hadici. Ta se automaticky „vcucne“ do zdi.

Designové radiátory – Firma Zehnder je rovněž známa coby výrobce designových koupelnových a bytových radiátorů. Těch je ve firemní nabídce nepřeberné množství. Jejichž kompletní prezentace by si vyžádala minimálně malou halu, proto jsou v prostorách akademie instalovány pouze ukázky této produkce. Jedná se vesměs o velice povedená tělesa, která budou ozdobou každého interiéru. Nejde však pouze o design, výrobky Zehnder nabízejí rovněž vysokou úroveň zpracování, což si mohou zájemci na místě ověřit, a dále se vyznačují vysokým podílem sálavé složky při předávání tepla do interiéru, což má opět pozitivní vliv na vnímání kvality vnitřního prostředí.

Obr. č. 8: Koupelnové radiátory
Obr. č. 8: Koupelnové radiátory
Obr. č. 9: Koupelnové a bytové radiátory
Obr. č. 9: Koupelnové a bytové radiátory

Obr. č. 10: Detail stropního sálavého panelu v sádrokartonovém podhledu
Obr. č. 10: Detail stropního sálavého panelu v sádrokartonovém podhledu

Stropní sálavé panely – Toto je další oblast, ve které Zehnder patří ke špičce na světovém trhu. Stropní sálavé panely jsou určeny především pro vytápění výrobních, sportovních a skladovacích hal, kongresových sálů, autosalonů a jiných veřejných objektů. Kromě toho, že daný prostor v zimě vytápějí, mohou sloužit i pro jeho chlazení v letních měsících. Jedná se tedy výhradně o teplo/studeno vodní systémy, které lze buďto instalovat jako součást podhledu nebo je zavěsit jako samostatné prvky. K vidění jsou zde jednotlivé varianty včetně nového systému sádrokartonových topných a chladicích stropů, žádaných především pro chlazení a vytápění nízkoenergetických a pasivních staveb.

V Husky & Zehnder Akademii jsou vystaveny i další produkty z pestré nabídky výrobce Zehnder, jako například nejnovější high tech elektrické radiátory. „Návštěvníci toho výjimečného centra si mohou vyzkoušet funkčnost ventilátorů určených pro odvětrávání kuchyní a koupelen. Významné místo je věnované prezentaci stále více žádaných stropních sálavých panelů pro vytápění výrobních, sportovních a skladovacích hal, kongresových sálů, autosalónů a jiných veřejných objektů. Velice názorně je prezentován nový systém sádrokartonových topných a chladicích stropů, žádaných především pro chlazení a vytápění nízkoenergetických a pasivních staveb. V neposlední řadě jsou představeny centrální vysavače Husky, které jsou zde prezentovány vybranými jednotkami s unikátní 25letou zárukou a nechybí zde ani oblíbený systém pro pohodlný úklid – hadice pro vysávání, skrytá ve zdi,“ zdůraznil Jiří Štekr.

Obr. č. 11: Pracovníci Husky & Zehnder Akademie
Obr. č. 11: Pracovníci Husky & Zehnder Akademie
Husky & Zehnder Akademie představuje velice zajímavý přístup k prezentování systémů TZB pro odbornou i laickou veřejnost. Oceňuji zejména možnost vidět jednotlivé komponenty „naživo“ a dále trvalou přítomnost specialistů připravených poskytnout zájemcům detailní informace o výrobcích a pomoci jim tak při volbě vhodného řešení.
Akademie je otevřena denně od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.
Zájemci se mohou přihlásit na odborná školení, jejichž program s termíny naleznou na webu
www.zehnder.cz/sluzby/skoleni
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.