logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

České nástroje osazené břity z PKD výrazně předčí tradiční karbidové

PKD nástroje od českého výrobce Rotana úspěšně nahrazují ty ze slinutých karbidů. Důvodem je větší efektivita, kvalita obrábění i delší životnost, zejména v případě nejnáročnějších aplikací.


Diamanty jsou nejtvrdší známé řezné materiály, což z nich činí ideální volbu pro náročné obráběcí aplikace. PKD (polykrystalický diamant) je synteticky vytvořený materiál, který si zachovává svou tvrdost díky diamantovým zrnům rozptýleným ve směsi kovové matrice, nejčastěji kobaltu.

PKD je vyráběn za extrémně vysokých tlaků a teplot, což zajišťuje jeho mimořádnou odolnost proti opotřebení. Nástroje odsazené břity z PKD díky tomu efektivně obrábějí takové materiály, jako jsou slitiny titanu a hliníku, kompozity s kovovou matricí, ale i plasty vyztužené uhlíkovými vlákny.

PKD nástroje společnosti Rotana jsou velmi často využívané při obrábění AI slitin. Jedním z důvodů je nastupující elektromobilita. – Namísto fréz ze slinutých karbidů na obrábění ocelolitiny dnes firma svým zákazníkům dodává stále více nástrojů z PKD obrábějících právě hliníkové slitiny.

Zájemci u nich oceňují především výrazně vyšší efektivitu obrábění, než je tomu u tradičních karbidových nástrojů. Pro porovnání – zatímco frézovací nástroj ze slinutého karbidu může například při obrábění slitiny hliníku s obsahem >12 % Si pracovat řeznou rychlostí 250 m/min, nástroj osazený břitem z PKD s obsahem >12 % Si může využít řeznou rychlost až 650 m/min.

Obráběcí nástroje s břitem z PKD od Rotany patří k tomu nejlepšímu ve své kategorii. Nejenže výrazně zvyšují kvalitu výrobních procesů, ale na rozdíl od nástrojů ze slinutých karbidů nabízejí mnohem delší životnost, a to i v těch nejnáročnějších obráběcích podmínkách.

Více informací


ROTANA a.s.
logo ROTANA a.s.

Rotana je přední český výrobce a poskytovatel nástrojových řešení ze slinutých karbidů, diamantu a kubického nitridu bóru. Nástroje vyvinuté, vyrobené nebo renovované v sídle firmy ve Velkém Meziříčí nalézají uplatnění jak ve standardních, tak ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.