logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

EPC projektů v Česku rychle přibývá. Klimatické cíle EU mohou zájem ztrojnásobit

Projekty garantovaných úspor energie (EPC) jsou na vzestupu. Jen loni investice do nich vzrostly desetinásobně. Co stojí za jejich úspěchem?

Metoda EPC, neboli energetické služby se zárukou úspor je v ČR využívána už od roku 1994. Pro zákazníka, kterým je nejčastěji veřejný sektor, je výhodná smluvní garance za výši úspor a jejich prokazatelnost. Doceňují i fakt, že na velké a složité energeticky úsporné projekty v desítkách budov mají jednoho dodavatele, který nese veškerá rizika. 

Mají své "kouzlo" i pro poskytovatele dotací. EPC projekty dlouhodobě podporuje například Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR. „Vidíme v metodě EPC, zejména u velkých projektů, jako jsou energetické renovace nemocnic, škol nebo státních institucí, smysl. A to díky značným úsporám, které mohou být až třetinové oproti stavu před rekonstrukcí. Nejde jen o dlouhodobé snížení spotřeby energie a vytápění, ale třeba i o snížení spotřeby vody," řekl na nedávné tiskové konferenci ministr životního prostředí Petr Hladík.

Příkladem využití této metody může být EPC projekt v Psychiatrické nemocnice Bohnice - za zhruba 600 milionů korun. Z toho byla dotace od Státního fondu životního prostředí ČR v rámci OPŽP a Nové zelené úsporám ve výši 533 milionů korun. Úspora nákladů za energie a vodu je zde garantována po dobu deseti let a bude činit nejméně 167 milionů korun. Tyto prostředky může nemocnice investovat do dalšího zkvalitnění péče o své pacienty. Množství oxidu uhličitého, který za tuto dobu nezatíží životní prostředí, je vyčísleno na téměř 60 tisíc tun.

Více informací


Asociace poskytovatelů energetických služeb (APES) ČR
logo Asociace poskytovatelů energetických služeb (APES) ČR

Posláním APES je přispívat k trvalému rozvoji energetických služeb na českém trhu. Jsou to veškeré činnosti, jejichž účelem jsou zaručené úspory spotřeby energie mimo jiné prostřednictvím instalace energeticky účinných technologií, známé jako Energy ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.