logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak získat dotaci na fotovoltaiku

Zdroj obrázku: mmphoto / stock.adobe.com
Zdroj obrázku: mmphoto / stock.adobe.com

Popularita FVE stále roste, protože ceny elektřiny v minulosti prudce vyskočily nahoru. Lidé tak hledají cesty, jak ušetřit a vědí, že fotovoltaika jim může výrazně pomoci.

Jaké dotace můžete nyní v rámci Nové zelené úsporám na fotovoltaiku získat?

Ačkoli došlo k určitým změnám v oblasti dotací na fotovoltaiku, stále se o ni vyplatí žádat. V rámci dotace Nová zelená úsporám totiž můžete získat na pořízení samotné fotovoltaiky až 160 000 Kč ve spojení se zateplením domu pak až zmíněných 200 000 Kč.

Dotaci na fotovoltaiku, respektive solárního systému pro ohřev vody je pak možné získat i v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám Light.

Dotační program Oprav dům po babičce, který je zaměřen především na zateplení, pak umožňuje kombinaci pro pořízení FVE.

Jaká jsou kritéria pro získání dotace?

Mezi základní kritéria pro přiznání dotace patří, že vyrobená energie bude určena pouze pro vaši spotřebu. Tedy, že ji nebudete prodávat do sítě. O dotaci může požádat stavebník, nabyvatel/majitel nemovitosti a nově i obyvatel nemovitosti určené k rekreačnímu užívání.

Proces žádosti o dotaci krok za krokem

Abyste mohli o dotaci požádat, je nezbytné si nejprve vyřídit Identitu občana. Tu si můžete vyřídit na kontaktních místech Czech POINT nebo ve své bance.

Žádost o dotaci na fotovoltaiku se podává elektronicky skrze Agendový informační systém SFŽP ČR. Zde se přihlásíte identitou občana, založíte projekt, vyberete patřičnou výzvu, v jejímž rámci o dotaci žádáte, a pak váš již systém navede.

Žádost můžete podat v době realizace, po ní i před ní, jen je důležité uvést plánované dokončení realizace.

V případě, že se necítíte na takovou administrativní zátěž, dotaci za vás vyřídí innogy nebo se obraťte na vašeho dodavatele fotovoltaiky.

Více informací

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.