logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Čerpadlo do nádrže na dešťovou vodu: Co potřebujete vědět?

Jaké čerpadlo umístit do podzemní nádrže na dešťovou vodu? Co musí čerpadlo umět, aby zajistilo spolehlivou dodávku dešťové vody pro zalévání zahrady?

Do nádrže na dešťovou vodu se doporučuje ponorné čerpadlo s automatickým ovládáním. To znamená, že čerpadlo je vybaveno tlakovým spínačem nebo průtokoměrem. Motor čerpadla se tak zapíná a vypíná podle nastavených hodnot tlaku nebo průtoku.

Výtlačná výška
Max. výtlačná výška čerpadla určuje, kam je čerpadlo schopné dopravit čerpanou kapalinu. Jednomu metru výtlačné výšky odpovídá 1 metr výšky potrubí nebo přibližně 10 metrů délky potrubí. Pokud je výškový rozdíl mezi čerpadlem v nádrži a nejvyšším bodem na zahradě 4 metry a vzdálenost mezi nimi je 50 metrů, čerpadlo musí dosahovat výtlačné výšky alespoň 9 metrů.

Ochrana čerpadla
Doporučujeme, aby čerpadlo bylo vybaveno ochranou proti chodu na sucho a proti přehřátí. To zajistí, že čerpadlo nebude poškozeno v případě nedostatku vody nebo při nadměrném zahřívání motoru.

Průchodnost čerpadla
Průchodnost čerpadla vyjadřuje max. přípustnou velikost částic v čerpané vodě. Obvyklá průchodnost ponorných čerpadel je do 1 mm. Pokud čerpadlo neobsahuje integrovaný ochranný filtr, doporučuje se objednat plovoucí sací koš s filtrem. Ten omezuje nasávání nečistot, které se mohou usazovat na dně nádrže. Je vhodné osadit filtr jemných částic také za čerpadlo pro ochranu závlahových systémů.

Více informací o ponorných čerpadlech naleznete na webu www.dek.cz nebo v červnovém vydání Stavařského magazínu DEK.

Více informací


Stavebniny DEK
logo Stavebniny DEK

Stavebniny DEK a.s. jsou největší společností českého holdingu DEK, zabývajícího se dodávkami materiálů a služeb pro stavebnictví a výrobou stavebních materiálů. Společnost se od počátku zaměřuje na vysokou odbornost ve výběru optimálních stavebních ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.