logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Podstropní rekuperační jednotka DAPHNE FLAT

Podstropní rekuperační jednotka DAPHNE FLAT pro prostorově limitované instalace s hliníkovým nebo entalpickým protiproudým rekuperátorem.

Protiproudý výměník vzduch – vzduch

sestává se z jedinečně tvarovaných hliníkových lamel, které jsou umístěny nad sebou, takže vytvářejí řadu kanálů pro proudění vzduchu mezi nimi.

Protiproudý výměník má dvě zóny, ve kterých dochází k předávání tepla. Křížovou (trojúhelníkové části), kde vzduch proudí stejným způsobem jako v křížovém výměníku, a protiproudou (část s vlnami), kde se jedná o čistý protiproud.

Čím delší je protiproudá část, tím více roste účinnost. Tvar lamel protiproudé části je navržen tak, aby co nejvíce zvětšil teplosměnnou plochu, protože tato část výměníku se na celkové účinnosti podílí až ze 70 %.

Při použití rekuperace s protiproudým výměníkem dochází zejména v zimních měsících k vysušování vnitřních prostorů, protože chladný vzduch obsahuje málo vody a vnitřní vlhčí vzduch odchází ven.

Důsledkem je snížení relativní vlhkosti vzduchu až na 20 %. Tyto hodnoty způsobují vysychání sliznic.

Výhody protiproudého výměníku

  • Vysoká účinnost, až 92 %
  • Kompaktní rozměry a z toho vyplývající menší a levnější rekuperační jednotka

Entalpický výměník

je výměník, který je schopen rekuperovat nejen teplo, ale díky svým vlastnostem a použitým materiálům i vlhkost.

Jaké je ideální klima? Ve vnitřních prostorách místností je ideální vlhkost mezi 40 až 60 % relativní vlhkosti a teplota mezi 18 až 22 °C.

Jak entalpický protiproudý výměník vlastně funguje?

Aby výměník dokázal přemístit i vlhkost, musí mít materiál lamel schopnost přenášet ji. To umožní membrány, tedy speciální materiály, které dokážou zajistit přenos vlhkosti. Tedy ideálně propustnost pouze pro molekuly vodní páry. Tento fakt je důležitý proto, aby se nám zpět do místností nevracelo CO2 apod.

Výhody entalpického protiproudého výměníku

  • Vysoká teplotní účinnost až 90 %
  • Účinnost přenosu vlhkosti až 75 %

Podstropní rekuperační jednotka DAPHNE FLAT je navržená pro větrání bytů a rodinných domů, se svojí nízkou zástavbovou výškou a tichým provozem je skvělým řešením i pro prostorově limitované instalace.

  • Průtok vzduchu: 350, 520, 770 m3/h (při 100 Pa)
  • Inteligentní regulace AirGENIO s dotykovým ovladačem
  • Nízká zástavbová výška (od 281 mm)
  • Filtr G4 na přívod/odvod
  • Levé a pravé provedení
  • Jednotky lze diagonální hliníkový protiproudý rekuperátor, účinnost až 96 %
  • Jednotky lze dodat v provedení s entalpickým výměníkem






Více informací


Multi-VAC spol. s r.o.
logo Multi-VAC spol. s r.o.

Velkoobchod s kompletním sortimentem pro vzduchotechniku a vytápění. Zboží od renomovaných českých i zahraničních dodavatelů. Technická podpora, prezentace výrobků, návrhové programy, e-shop. Sortiment: vzduchové clony, větrací a rekuperační jednotky, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.