logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vyplatí se vytápět plynem?

Vytápění plynem je často považováno za dobrou. Přesto je důležité zvážit cenu plynu a náklady na instalaci plynového topení. K tomu vám pomůže také srovnání cen plynu.

Proč vytápět domácnost plynem 
Vytápění plynem má pro domácnosti několik výhod. Zejména jde o snadné udržování příjemné, konzistentní teploty v interiéru a také je plyn považován za nízkoemisní energetický zdroj. Vytápění plynem představuje přijatelné náklady na instalaci, ale i provoz.

Náklady na vytápění plynem 
Celkové náklady na vytápění plynem se odvíjí od několika faktorů: 
- Velikost domácnosti
- Modernizace otopného systému a kotle 
- Cena plynu na trhu (včetně regulované ceny) 

Průměrná domácnost o velikosti do 30 m2 spotřebuje ročně asi 3 500 kWh plynu - náklady na roční vytápění se tak pohybují kolem 5000 Kč bez DPH. 
Domácnost od 70 m2 pak spotřebuje průměrně asi 9 000 kWh ročně, za které zaplatí přibližně 12 900 Kč bez DPH.

Jak snížit náklady na vytápění plynem 
Pokud domácnosti už plynem topí, většinou přistupují jen k modernizaci otopné soustavy, tedy výměně radiátorů, instalaci termostatu a termostatických hlavic a výměně kotle za novější, kondenzační. Všechny tyto kroky dokážou znatelně uspořit náklady na vytápění plynem, i když dojde k jeho zdražení.

Ušetřete změnou dodavatele 
Jedním z dalších způsobů, jak ušetřit na vytápění plynem, je změna smlouvy, případně zajištění nového dodavatele. Na to máte jako spotřebitelé nárok, a navíc jde o snadný krok. Nejdříve si zjistěte, jaká je vaše spotřeba a kolik za plyn ročně zaplatíte ve vašem tarifu od dodavatele.

Poté využijte internetový srovnávač, který najdete například na Ušetřeno.cz.

Srovnání cen plynu


Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.