logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Národní kolo 19. ročníku Mezinárodní studentské soutěže Saint-Gobain zná své vítěze

Zadáním letošního ročníku bylo zpracovat koncept a vhodné řešení lokality nacházející se ve čtvrti Viikki (severovýchodně od Helsinek). A to kombinací dočasného bydlení pro studenty a výzkumné pracovníky, doplněné budovami určenými k trvalému bydlení a funkčním veřejným prostorem.

Celé soutěžní zadání bylo spjato s udržitelností. Účastníci museli vypočítat například uhlíkovou stopu nově navrhované budovy. Nejlépe si s tímto úkolem poradila Tereza Dudová z Fakulty stavební ČVUT v Praze pod vedením Ing. arch. Martina Starka. Získala tak nejen finanční odměnu ve výši 50 000 Kč, ale postoupila i do mezinárodního kola v Helsinkách, kde se v červnu utká s výherci z národních kol soutěže z celého světa.

Vítězný návrh Terezy Dudové zaujal porotu svou komplexností. A to hlavně originálním architektonickým návrhem a urbanistickým řešením veřejného prostoru. V jeho středu vzniklo vhodné místo pro společenské akce a setkávání obyvatel, navíc uprostřed s vertikálním konstrukčním prvkem, který ulehčuje orientaci v areálu. Součástí parteru je mimo jiné vodní plocha – jezírko, které slouží nejen pro zachycení dešťové vody, ale i ochlazení okolního prostředí. Pozornost byla kladena i na technickou část projektu. Porota ocenila využití střešní plochy pro pochozí zelenou střechu stíněnou fotovoltaickými panely. „Největším problémem při projektování bylo vypořádat se se stávající lokalitou. Tedy odlišnými klimatickými podmínkami ve Finsku a v České republice. Současně bylo náročné propojit stávající zástavbu s nově navrhovaným objektem,“ dodává Tereza Dudová, vítězka letošního ročníku národního kola studentské architektonické soutěže Saint-Gobain.

Na druhém místě se umístila Klára Slavkovská a třetí místo získal tým studentů ve složení Ladislav Vala a Pavel Pohanka. Ti získali i další cenu Lumion za grafickou prezentaci projektu.

Více informací o studentské soutěži najdete na www.saint-gobain.cz/studentska-soutez

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.