logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výhody gabionů: Kde všude je lze využít?

Jedná se o krychlové nebo kvádrové stavební konstrukce z drátěného pletiva, případně z kari sítí. Do těch se vkládají kameny. Kde všude je lze použít?

Reklama

Gabiony najdou uplatnění jak v inženýrských stavbách, tak na zahradách rodinných domů. Používají se například pro zpevnění břehů řek, silnic a železnic, ale i pro stavbu protihlukových zábran nebo budování protipovodňových valů. 


Doma na zahradě jsou pak oblíbené jako nosné konstrukce, opěrné zdi či mohutná oplocení, která si získávají čím dál větší popularitu. Vyrábějí se z nich ale také opěrné zdi, altány a přístřešky nebo ozdobné architektonické prvky.

Výhody gabionů 
Výhod mají gabiony mnoho a zdaleka to není jen všestrannost nebo cenová dostupnost. Už při samotné stavbě jistě oceníte nenáročnou technologii, kterou zvládnou i zkušení kutilové. Navíc, gabionové koše dají vrstvit i na sucho. 

Díky tomu je můžete stavět v každém ročním období včetně mrazivé zimy. Navíc se dobře přizpůsobí sklonu svahu a pokud už je nebudete potřebovat, dají se velmi snadno rozebrat, což to je nejen velmi praktické, ale i ekologické. 

Velkým plusem gabionů je také vysoká propustnost vody a snadná údržba. Jakmile je tedy instalujete, už se o ně téměř nemusíte starat. Stejně tak se osvědčily jako protihluková ochrana, protože velmi efektivně pohlcují zvuk.

Nejčastěji si profesionálové i kutilové stěžují na časovou náročnost instalace, špatně proveditelné úpravy a obavy ze stability. 

Pokud dodržíte základní postup při přípravě podkladu, výrobě a plnění, budete se moct po radovat z efektivního exteriérového prvku v podobě gabionu, který navíc můžete vyrobit svépomocí například z kari sítí.

Více informací

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.