logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Norma ISO 8573-1: Kvalita stlačeného vzduchu a třídy čistoty

ISO 8573-1 je mezinárodní standard, který definuje a klasifikuje kvalitu stlačeného vzduchu. Stanoví maximální množství nečistot, jako jsou vodní a olejové částice, pevné částice a mikroorganismy, které mohou být v systému stlačeného vzduchu přítomny. Je to klíčová norma pro všechny, kdo pracují se stlačeným vzduchem, ať už jsou to výrobci kompresorů, koncoví uživatelé nebo poskytovatelé služeb týkajících se úpravy a čištění vzduchu.

Jaké jsou hlavní třídy čistoty vzduchu podle normy ISO 8573-1?

Přehled tříd čistoty vzduchu

Zdroj foto: vlastní / kvalifikace-validace.cz
Zdroj foto: vlastní / kvalifikace-validace.cz

ISO 8573-1 definuje třídy kvality stlačeného vzduchu na základě tří hlavních kritérií, které jsme uvedli výše. Pro pevné částice existuje sedm tříd, od třídy 0, která znamená žádné částice, do třídy 6, která znamená velký počet částic. Pro obsah vody existuje devět tříd, které jsou definovány na základě tlakového rosného bodu, a pro obsah oleje existuje čtyři třídy, od třídy 0, která znamená žádný olej, do třídy 4, která znamená vysoký obsah oleje. V mnoha zařízeních na stlačený vzduch se očekává třída čistoty stlačeného vzduchu 4:4:1 (zdrojový materiál: https://kvalifikace-validace.cz).

Jak určit nezbytnou třídu čistoty vzduchu pro váš proces

Pro určení správné třídy čistoty pro váš proces je důležité zvážit několik faktorů, včetně typu procesu, který provozujete, typu zařízení, které používáte, a jaké jsou vaše specifické požadavky na kvalitu vzduchu. Může být také užitečné konzultovat toto rozhodnutí s odborníkem na stlačený vzduch nebo s dodavatelem vašeho zařízení, který má zkušenosti s normou ISO 8573-1.

Co je to tlakový rosný bod v kontextu normy ISO 8573-1?

Definice tlakového rosného bodu

Tlakový rosný bod je teplota, při které se voda v systému stlačeného vzduchu začne kondenzovat v kapalnou formu. Je to důležité měření, protože přítomnost vody ve stlačeném vzduchu může způsobit korozní škody na zařízení, může ovlivnit výkon systému a může také ovlivnit kvalitu finálního produktu.

Role tlakového rosného bodu v kvalitě stlačeného vzduchu

Tlakový rosný bod je jedním ze základních parametrů stanovených v normě ISO 8573-1 pro definici kvality stlačeného vzduchu. Podle této normy musí být tlakový rosný bod v rámci určitého rozmezí pro určitou třídu kvality vzduchu.

Více informací

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.