logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

ČEZ obdržel nabídky od tří uchazečů na stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech

Americko-kanadský Westinghouse, francouzská EdF a korejská společnost KHNP měly na podání nabídek čas do konce listopadu 2022.

Reklama

Společnost Elektrárna Dukovany II, a. s., (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela nabídky od tří uchazečů na stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech. Nyní proběhne ze strany EDU II analýza nabídek a následně jednání s uchazeči. Poté do konce září příštího roku předloží uchazeči finální nabídky.

„Vnímáme, že uchazeči mají silný zájem o stavbu nového jaderného zdroje v České republice. Od zahájení tendru v březnu tohoto roku vidíme pečlivou přípravu od všech uchazečů. Sestavili silné týmy na tuto zakázku, měli řadu upřesňujících dotazů, absolvovali návštěvu dukovanské lokality,“ říká člen představenstva a ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

Úvodní nabídky jsou podkladem pro vyjasňování technických a komerčních parametrů, nikoliv však pro samotný výběr či vylučování dodavatelů. „Finální nabídky očekáváme na konci září příštího roku. Poté nabídky vyhodnotí Elektrárna Dukovany II ze Skupiny ČEZ a následně hodnotící zprávu předloží ke schválení státu. Předpokládáme, že smlouvy budou finalizovány v roce 2024,“ doplnil Tomáš Pleskač.

Úvodní nabídky byly předány EDU II elektronicky, prostřednictvím speciálního šifrování a unikátně zabezpečeného úložiště.

Hlavním cílem ČEZ je bezpečný a pro Česko efektivní projekt. U vlastního výběrového řízení je cílem volba nejlepšího dodavatele a kvalitní smlouva. Po jejím podpisu bude následovat důkladná příprava projektové dokumentace tak, aby byl dosažitelný termín zahájení zkušebního provozu nového bloku v roce 2036. Dukovanský nový blok bude postaven vedle stávající elektrárny a v budoucnu nahradí část jejího výkonu. První blok Jaderné elektrárny Dukovany byl spuštěn v roce 1985.

Podpora rozvoje jaderné energetiky v Česku vzrostla za poslední rok o sedm procent a je nejvyšší v historii měření od roku 1993, činí 72 procent. Za vysokou podporou je především současná energetická krize. Vyplývá to z průzkumu agentury IBRS, který uskutečnila na přelomu letošního října a listopadu.

Souběžně s výběrovým řízením stoprocentní dceřiná společnost Elektrárna Dukovany II, a. s., (EDU II) pracuje na dalších částech projektu. Poté, co v roce 2019 vydalo Ministerstvo životního prostředí kladné stanovisko k hodnocení vlivu na životní prostředí (EIA), získala v loňském roce i Povolení k umístění od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a autorizaci výrobny od Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně běží územní řízení, o které EDU II požádala stavební úřad 1. 6. 2021.

K nejdůležitějším výhodám jaderné energetiky patří energetická bezpečnost – možnost dodavatelsky ošetřit nezávislost na třetích zemích, nízké provozní náklady, tedy v dlouhodobém horizontu stabilní cena, spolehlivost dodávek elektřiny a bezpečnost provozu jaderných elektráren. Zcela zásadní jsou ekologické aspekty, bezemisní elektřina zásadně přispívá v boji s globálním oteplováním. Výroba energie z jádra není doprovázena emisemi CO2, takže provoz jaderných elektráren významně přispívá k celkovému snižování emisí oxidu uhličitého – nejvýznamnějšího skleníkového plynu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.