logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak nastavit pokojový termostat

Prostorový termostat vám může přinést optimální tepelný komfort i nemalé úspory za vytápění. Je ovšem nutné jej správně nastavit. Zjistěte, jak na to.

Možnosti nastavení pokojových termostatů

Každý typ termostatu nabízí jiné možnosti nastavení topení. Ty manuální umožňují pouze nastavení jedné konstantní teploty. U pokročilejších modelů lze naprogramovat denní i týdenní režimy vytápění pro každou místnost zvlášť. Chytré digitální termostaty ke kotli navíc disponují inteligentním softwarem, který zvolené hodnoty neustále optimalizuje na základě vašich zvyklostí a preferencí.

Mějte na paměti, že snížení teploty v domácnosti o pouhý 1 °C vám ušetří až 6 % nákladů. Výběr termostatu na topení proto nepodceňujte a zaměřte se na moderní typy, které vám přinesou nejvyšší úspory.

Nastavení termostatu podle denní doby

Každá domácnost má jiný denní a týdenní režim. Termostat ke kotli lze nastavit tak, abyste přes noc či v době vaší nepřítomnosti svůj byt či dům zbytečně nepřetápěli. V noci a když jste v práci lze teplotu snížit až o 3 °C. V případě delší nepřítomnosti stačí dům temperovat a udržovat v něm teplotu kolem 12-14 °C.

Topení se ale nedoporučuje vypínat zcela. Dům je pak velmi energeticky náročné znovu vytopit, a navíc zde mohou vznikat plísně.

Nastavení prostorového termostatu podle místnosti

Pokud váš termostat umožňuje nastavení několika teplotních zón, využijte toho. S pokojovou teplotou si vystačíte v obýváku, v koupelně a dětském pokoji. V ostatních místnostech můžete teplotu výrazně snížit. V ložnici se například pro zdravý spánek doporučuje teplota pouze kolem 16 °C.

Podívejte se na nabídku pokojových termostatů


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.