logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Tepelné čerpadlo a staré radiátory? Jde to!

Tepelné čerpadlo ACOND
U starého domu je třeba si ověřit výkon stávajících radiátorů.

Moderní tepelná čerpadla nejsou oblíbeným řešením jen v novostavbách, ale své uplatnění najdou i ve starších domech. Na co dát při jeho výběru pozor, pokud ho chceme napojit na staré radiátory?

Při výběru tepelného čerpadla v rámci rekonstrukce domu je důležité mimo jiné i to, na jak teplou vodu je dimenzovaný stávající systém. Například staré litinové radiátory potřebují vodu o vyšší teplotě. Proto je třeba podívat se na to, zda je jejich výkon dostatečný na nižší teplotu vody, nebo zvolit takové zařízení, které umí vodu ohřát i na vyšší teplotu. „Při výběru tepelného čerpadla pro staré radiátory je tedy třeba sledovat maximální teplotu topné vody, které dokáže dosáhnout pouze kompresorem. Tato hodnota ukazuje, že čerpadlo ušetří hodně i v období, kdy potřebujeme nejvíc tepla, tedy v zimě. Doporučuji vybírat z takových čerpadel, která dokážou při venkovní teplotě -15 °C připravit vodu alespoň o 70 °C,“ říká Jakub Tykal, obchodní ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel. Kvalitní zařízení zvládne ohřát vodu na patřičnou teplotu pouze kompresorem bez bivalence i v mrazech.

Kvůli vyšší úspoře je ovšem vhodné posunout větší radiátory do menších místností a do největší místnosti koupit nové. Ze stejného důvodu se vyplatí provést nejprve rekonstrukci. „Moderní čerpadla jsou dnes dimenzovaná tak, aby dokázala vytopit dům i jen po částečné rekonstrukci. Například tepelné čerpadlo ACOND PRO R určené pro rekonstrukce, dosahuje výkonu 3–18 kW a zvládne tedy bez problémů vytopit drtivou většinu rodinných domů. Může pracovat o výkonu až 18 kW, ale pokud dům zateplíte a vyměníte okna, jeho výkon se sníží,“ dodává na závěr Jakub Tykal z ACONDu.

Více informací


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.