logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kde je lepší použít zemní tepelné čerpadlo místo vzduchového?

Kolik elektřiny ušetří čerpadlo země/voda oproti vzduchovému? Jak je to s životností, spolehlivostí a servisem? A jak velkou plochu pozemku pro zemní čerpadlo potřebujete? Pojďme se na to podívat.

Tepelná čerpadla země/voda jsou výrazně úspornější a odolnější, než čerpadla vzduch/voda. Prakticky jedinými nevýhodami jsou vyšší pořizovací cena a nároky na prostor pro zemní sběrače. Po prudkém zdražení elektřiny, už ale rozdíl v pořizovací ceně není tak důležitý, protože úspora elektřiny při provozu zemního čerpadla jeho vyšší cenu rychle zaplatí.

Tepelné čerpadlo vzduch/voda je perfektní řešení, ale v mnoha případech je zemní čerpadlo lepší volbou.

Spotřeba elektřiny je u čerpadla země/voda nižší o 20 až 40%, než u čerpadel vzduch/voda. Velikost rozdílu ve spotřebě elektřiny závisí na charakteru topné sezony, zda je studenější, nebo teplejší. Výraznou roli hraje i umístění budovy, kdy v teplejších lokalitách je rozdíl ve spotřebě elektřiny menší, naopak u budov na horách může rozdíl ve spotřebě elektřiny přesahovat i 60%.

Rozdíl ve spotřebě elektřiny je velmi dobře doložen rozsáhlými měřeními velkého množství různých typů tepelných čerpadel přímo v budovách, kde jsou instalována.

Zásadně se liší spotřeba elektřiny i při provozu v režimu chlazení, kdy například z vrtů můžete chladit budovu prakticky zdarma (pasivně), zatímco u vzduchových čerpadel vždy musí při chlazení běžet kompresor.

A jak je to s životností, spolehlivostí a náklady na servis včetně informací o plošných zemních kolektorech a vrtech se dozvíte na www.veskom.cz.

Více informací


VESKOM, spol. s r.o.
logo VESKOM, spol. s r.o.

Prodej a servis kompresorů, průmyslového chlazení a tepelných čerpadel. Zajistíme poradenství, návrh, projekci, dodávku, montáž a servis zařízení. Na trhu působíme od roku 1991 a specializujeme se na značky Gardner Denver, Pneumofore, Hanwha Power Systems, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.