logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

V Praze vznikla pobočka Energetické platformy EU pro společné nákupy surovin

V Praze vznikla pobočka Energetické platformy EU, která by měla přispět ke společným nákupům plynu, zkapalněného zemního plynu (LNG) a vodíku.

Reklama

Pobočka sdružuje devět zemí unie včetně ČR a také Ukrajinu a Moldavsko. O vzniku dnes ČTK informoval mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Vojtěch Srnka.

Cílem středoevropské pobočky bude podle MPO posílit energetickou bezpečnost zemí a zlepšit jejich pozice při vyjednávání o nákupech energetických surovin. V pobočce je vedle ČR dále Rakousko, Německo, Chorvatsko, Maďarsko, Itálie, Polsko, Slovinsko a Slovensko, dále Ukrajina a Moldavsko. V Praze se konalo zahajovací setkání pobočky.

"Společné nákupy plynu a jeho následné spravedlivé přerozdělování mezi jednotlivými státy EU jsme od počátku ruské agrese prosazovali jako jednu z cest, jak se zbavit závislosti na Rusku," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). "Umožní nám to získat lepší vyjednávací pozici při získávání energetických zdrojů ze třetích zemí."

Skupina chce nyní připravit akční plán, který popíše úzká místa v dodávkách plynu a navrhne jejich řešení. Plán následně pošlou pracovní skupině Evropské komise, která bude dbát na jeho plnění.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.