logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nevyužíváná shybka pod Vltavou by mohla zajistit dostatek vody pro nové projekty v Holešovicích

Pražské vodovody a kanalizace prozkoumaly více než dvacet let nevyužívanou shybku pod Vltavou vedle Libeňského mostu. Jedná se o hlavní přivaděč z vodojemu Mazanka pro oblast Holešovic mezi Libeňským mostem a Bubenskou ulicí, včetně ostrova Štvanice i zamýšleného developerského území Bubny-Zátory.

Reklama

„Shybka byla kvůli závadě před mnoha lety odstavena. V Holešovicích se chystají velké developerské projekty. Současný vodovodní řad by však kapacitně nemusel stačit a mohlo by docházet k poklesu tlaků. Proto jsme se rozhodli prozkoumat nevyužívanou shybku,“ vysvětlil Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí společnosti.

PVK měly dvě možnosti, jak celou akci realizovat. Prvním variantou bylo provedení výkopů mezi shybkovými objekty a Vltavou, výřez v rourách, odčerpání i kamerový průzkum. Druhý způsob, jenž byl nakonec zvolen, bylo využití shybkových objektů místo nákladných a z prostorových důvodů velice náročných výkopů. Pracovníci provedli výřez v severní rouře nefunkčního řadu, odčerpali vodu a následně provedli kamerový průzkum.

„Podařilo se nám zjistit to nejdůležitější, tedy že masivní přítok do řadu z Vltavy není. Získané informace jsou dostatečným podkladem pro projektanta i Pražskou vodohospodářskou společnost k rozhodnutí o konečném způsobu obnovy celé shybky,“ podotkl Mrázek.

Samotné propojení pod Vltavou tvoří dva ocelové řady DN 1000 v délce cca 230 metrů, včetně dvou shybkových objektů na každém břehu postavené v roce 1985.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.