logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Podle čeho bezpečně poznáte, že je u vás doma vysoká vlhkost

Nadměrná vlhkost v bytě či domě může být pořádný problém. Mnoho lidí přitom nezpozoruje, že je u nich doma něco špatně.

Velmi často se totiž projevuje nenápadně, přesto však může značně znepříjemnit život. Zamysleli jste se někdy nad tím, proč je vysoká vlhkost takový problém? A podle čeho bezpečně poznáte, že se týká i vás?

Proč byste neměly brát vysokou vlhkost na lehkou váhu?

Vysoká vlhkost v bytě či domě není jen pojem, o kterém se často mluví nebo píše. Je to problém, se kterým se potýká mnoho domácností. Většina z nich o tom přitom netuší. Že něco není tak úplně v pořádku, vám napoví nejen pocit špatného vzduchu v místnosti, ale i další jasné ukazatelé, které vám dávají jasně najevo, že byste situaci měli začít řešit.

Zdroj obrázku: matuska / Shutterstock.com
Zdroj obrázku: matuska / Shutterstock.com

Vzpomenete si na vlhké peřiny u babičky na chalupě?

Pokud jste jako malé děti jezdily třeba babičce na chalupu, pak si možná vzpomenete na ten nepříjemný pocit, když jste se večer zachumlaly do peřin a ony se vám zdály takové vlhké, zatuchlé. Vysoká vlhkost vzduchu skutečně může ovlivnit i ložní povlečení, které se následně zdát studené, vlhké a může také nepříjemně zapáchat.

Vlhké zdi a orosená okna

Mezi poměrně časté ukazatele vysoké vlhkosti vzduchu patří orosená okna, což není jen estetický problém. S kondenzací souvisí i plísně, které mohou vznikat okolo oken - plísně pak mohou poškodit materiál, nemluvě o tom, že na pohled nepůsobí zrovna vábně.

Dalším signálem, že se u vás doma potýkáte s nadměrnou vlhkostí, jsou vlhké stěny. Na zdech se pak často tvoří mapy a plíseň, stěny v pokoji jsou navlhlé.

Zatuchlý vzduch a plísně

O plísních se zmíníme ještě jednou. Naneštěstí jsou totiž nehezkým ukazatelem, že je vaše domácnost nadměrně vlhká. Plísně nejenže ne vypadají pěkně, ale zároveň mohou mít negativní dopad na vaše zdraví. Z tohoto důvodu je určitě nelze brát na lehkou váhu a jejich řešení neodkládat.

Zmínit se musíme také o zatuchlém vzduchu. Pokud je vlhkost v domácnosti vyšší, nežli je optimální, projeví se to na nevábně zapáchajícím vzduchu. Asi každý si dokáže vybavit, co je to typická zatuchlina.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.