logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Co dělá kvalitní tepelné čerpadlo?

Správně dimenzované komponenty zásadně ovlivňují kvalitu a spolehlivý chod tepelného čerpadla, ty nevhodné zase mohou výrazně zkrátit jeho životnost. Které patří k těm nejdůležitějším?

Hllavní pracovní částí tepelného čerpadla je kompresor, který stlačuje chladivo proti expanznímu ventilu. Jeho výkon zásadně ovlivňuje efektivitu čerpadla. „U tepelných čerpadel se lze většinou setkat se dvěma druhy kompresorů – rotačními a scrollovými. První typ je více namáhaný, takže jeho životnost je zhruba poloviční ve srovnání se scrollovým kompresorem. Kvůli jeho nižší pořizovací ceně ho ale používá stále ještě většina výrobců,“ uvádí Jakub Tykal obchodní a marketingový ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel. Oproti němu scrollový kompresor udává nepřetržitý výkon, což znamená jak nižší hluk, tak delší životnost díky menšímu namáhání.

Dalším důležitým komponentem je expanzní ventil. „Používá se buď jednoduchý termostatický ventil, nebo efektivnější elektronický expanzní ventil. Ten udržuje stabilní přehřátí chladiva tak, aby se maximálně zvýšila efektivita čerpadla,“ říká Jakub Tykal z ACONDu. Výraznou roli hraje i výparník, především jeho plocha. Platí zde nepřímá úměrnost – čím větší je plocha výparníku, tím nižší je hlučnost. „Výparník odebírá teplo z exteriéru, které je využito pro zvýšení teploty chladiva. Proto je důležitá jeho plocha, tvar, vzdálenost lamel a rozteč. Menší výparník znamená i nižší náklady pro výrobce, ale ventilátor ale v takovém případě bude muset přes výparník přečerpat více vzduchu, což znamená větší hlučnost,“ upozorňuje Jakub Tykal z ACONDu.

Při výběru tepelného čerpadla se tedy vyplatí nejen srovnávat tabulkové hodnoty, ale podívat se mu takříkajíc i pod povrch.

Více informací


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.