logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Firmám se nyní vyplatí investovat do vlastní energetiky

Jak se vypořádat s rostoucími cenami energií? Dlouhodobé řešení nabízejí firmám a institucím mimo jiné investice do vlastních zdrojů. Ty jim navíc podle odborníků mohou pomoci dosáhnout i dodatečných zisků z prodeje nespotřebované elektřiny.

Reklama

  • Ceny energií dál porostou. Firmy ušetří vlastní výrobou elektřiny
  • Rozvoj kogenerace pomůže přechodu k OZE a úspěšné dekarbonizaci
  • Na podporu investic do podnikové energetiky může jít v příštích letech z Modernizačního fondu až 40 miliard Kč

V České republice v příštích letech výrazně poroste počet malých zdrojů, které budou vyrábět elektřinu a dodávat ji do sítě. O růstu cen elektřiny jako o příležitosti pro nové investice v oblasti podnikové energetiky dnes hovořili experti na konferenci poradenské společnosti EGÚ Brno. Podobně jako se zvýší počet fotovoltaických instalací na rodinných domech, měl by podle jejich očekávání vést odklon od uhlí k razantnímu rozvoji kombinované výroby elektřiny a tepla ve firmách.

Chybějící zdroje a nutné investice do výstavby nových kapacit povedou podle analýz EGÚ Brno i v následujících letech k dalšímu zdražování elektřiny. Bez výstavby nových zdrojů by se Česká republika stala z vývozce elektřiny jejím dovozcem již kolem roku 2035. Odklon od uhlí také jednoznačně povede k výraznému zapojení obnovitelných zdrojů energie (OZE). Ty však bez záložních zdrojů spalujících plyn nebudou schopné zvýšenou poptávku po elektřině pokrýt. Na zajištění takzvané výkonové rovnováhy se tou dobou bude muset podílet také spotřeba průmyslových podniků a postupně i malých firem a domácností.

PREZENTACE Z TISKOVÉ KONFERENCE

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.