logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Změna vyhlášky zvýhodní budovy se zelenými střechami

Změna vyhlášky zvýhodní budovy se zelenými střechami,  foto redakce
Změna vyhlášky zvýhodní budovy se zelenými střechami, foto redakce

Nově malé až střední veřejné a komerční budovy ušetří podle MŽP přes 20 tisíc Kč ročně za srážkovné, pokud mají zelenou střechu, která z velké části zamezuje odtoku vody do kanalizace.

Reklama

Stát zvýhodní šetrný přístup k hospodaření s vodou

Připravuje se také změna vyhlášky k zákonu o vodovodech a kanalizacích, která zvýhodní budovy se zelenými střechami. Změnu vyhlášky iniciovala aliance Šance pro budovy a podpořilo ji Ministerstvo životního prostředí. Dosud totiž neexistovala jasná pravidla a případné slevy na srážkovném závisely na dohodě vlastníka budovy s provozovatelem kanalizace. Bytové domy mají prozatím z poplatku výjimku.

Účinnost přílohy č. 16 týkající se srážkovného Ministerstv o zemědělství navrhuje od 1. 9. 2022. Důležité bude rovněž vytvořit metodický návod pro obce k zavedení pravidel šetrného hospodaření s vodou.

Přečtěte si také Revize ČSN 75 6760 Vnitřní kanalizace II Přečíst článek

„Na metr čtvereční střechy za rok průměrně naprší asi 700 litrů vody. Ve výsledku jde u menší administrativní budovy každý rok o množství vody odpovídající asi jednomu 25metrovému plaveckému bazénu. Srážkovné pro takovou budovu pak je asi 20 tisíc Kč ročně,“ uvádí Petr Holub, ředitel Šance pro budovy. Od příštího roku budou pro zelené střechy stanoveny nižší odtokové součinitele, tudíž půjde na srážkovném výrazně ušetřit.

Šance pro budovy uvádí, jak se změní odtokové součinitele od 1. 9. 2022:
  • Extenzivní zelená střecha (tloušťka do 10 cm) = 0,6 (odteče 60 % vody)
  • Intenzivní zelená střecha (11–30 cm) = 0,3 (odteče 30 % vody)
  • Vegetační souvrství (nad 30 cm) – 0,1 (odteče 10 % vody)
  • Pokud se pro danou skladbu zelené střechy provede měření akreditovanou zkušebnou, pak může být odtokový součinitel nižší, než by odpovídal jejímu zařazení podle tloušťky
Celá tisková zpráva MŽP
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.