logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Aktualizace výpočtového programu ETICalc

Cech zateplování budov ČR, z.s. aktualizoval výpočtový program pro stanovení počtu hmoždinek v ETICS. Aktualizace programu vyplynula z vydání nového znění ČSN 73 2902:2020

Reklama

V souvislosti s vydáním revize normy ČSN 73 2902 pro navrhování mechanického upevnění ETICS byly provedeny změny, úpravy a doplnění výpočtového programu pro navrhování mechanického upevnění ETICS.

Jednou z výrazných změn v normě je stanovení podmínek pro nezjednodušený výpočet mechanického upevnění ETICS a přesunutí vlastního zjednodušeného výpočtu do přílohy. Tato změna se ale v ETICalc nijak nepromítla, protože ten od samého počátku pracuje s nezjednodušeným výpočtem.

Další důležitou změnou je úprava terminologie u způsobu montáže s přídavným talířkem. Případ, kdy je použit prostorově tvarovaný široký talířek, tj. kdy se středová část talířku spolu s hmoždinkou zapouští do izolantu a je zakryta tepelněizolační zátkou a na povrchu izolantu zůstává část talířku v podobě mezikruží, je uveden jako povrchová montáž. Samotný talířek pro tento způsob montáže je nazván v souladu s normou jako prostorově tvarovaný široký talířek.

Zapuštěnou montáží se nazývá pouze případ, kdy je celý talířek hmoždinky umístěn pod úroveň povrchu tepelného izolantu.

Případ použití hmoždinek s talířkem ve tvaru spirály (propeleru) a jejich umístění v předepsané hloubce pod povrchem izolantu se nazývá speciální montáží.

 

Přístup do cechovní verze ETICalc (bez možnosti tisku protokolu)

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.