logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak zvýšit energetickou účinnost? Odpovědí jsou nízkoteplotní distribuční sítě s vysoce efektivním potrubím.

V kontextu snahy Evropská unie se do roku 2050 stát uhlíkově neutrální a Pařížské dohody, jejímž cílem je omezit globální nárůst venkovní teploty o méně než 2 °C, se klade důraz na klima a uhlíkově neutrální řešení ve všech průmyslových odvětvích.

Vytápění a chlazení budov je jedním z hlavních přispěvatelů k emisím CO2 a celkové spotřebě energie v Evropské unii.

Centrální zásobování teplem nabízí mnoho výhod, nejen v podobě energetické účinnosti, ale i uživatelského pohodlí v budově. Centrální zásobování teplem je obzvláště vhodné pro městské hustě osídlené oblasti a vzhledem k tomu, že ve městech žije 74,3 % evropské populace, distribuční sítě nabízí slibné řešení.

Pouze asi 12 % občanů EU, většinou v severní, střední a východní Evropě, je však v současnosti zásobováno místními a dálkovými systémy vytápění. To je hluboko pod potenciálem evropského trhu, který je odhadován na 60 až 80 % v závislosti od konkrétního státu. Pro srovnání, místní a dálkové vytápění uspokojí více než 50 % poptávky ve skandinávských a pobaltských zemích.

Naopak největší příležitost pro růst distribučních sítí mají hlavně země střední a jihozápadní Evropy. Sítě dálkového a místního vytápění proto nabízejí ohromný, ale zatím nevyužitý potenciál při zlepšování klimatu a energetické účinnosti evropských komunit, zejména pokud fungují při nízkých teplotách.

Více informací naleznete zde


UPONOR, s.r.o.
logo UPONOR, s.r.o.

Kdo jsme? Ve společnosti Uponor přemýšlíme o vodě pro budoucí generace. Naše nabídka, včetně bezpečné dodávky pitné vody, energeticky účinného sálavého vytápění nebo chlazení a spolehlivé infrastruktury, umožňuje udržitelnější životní prostředí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.