logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Na podobě stavebního zákona není mezi sněmovními stranami shoda

Opoziční ODS, Piráti, TOP 09, KDU-ČSL a STAN pozměňovací návrh vládních stran kritizují. Poslanci dnes návrh stavebního zákona projednávají ve druhém čtení.

Reklama

Komplexní pozměňovací návrh sněmovního hospodářského výboru ke stavebnímu zákonu zavádí podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) čistou stavební správu. Návrhem je zaručen jeden úřad, jedno razítko, jedno povolení, a to všechno do jednoho roku, řekla na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Opoziční ODS, Piráti, TOP 09, KDU-ČSL a STAN pozměňovací návrh vládních stran kritizují. Poslanci dnes návrh stavebního zákona projednávají ve druhém čtení.

Institucionální model je zřejmě předmětem největších diskusí. Loni v lednu Dostálová přistoupila ke kompromisu se Svazem měst a obcí a ustoupila od čistě státní stavební správy. Zákon měl zachovat stavební úřady na úrovni obcí. V této podobě šel do Sněmovny. Pozměňovací návrh hospodářského výboru však znovu počítá s převodem všech stavebních úřadů pod stát.

"Klíčové je, aby nový stavební zákon nevyžadoval vybudování nového mega stavebního úřadu," řekl místopředseda ODS Martin Kupka. Varoval před rozkladem stavebního řízení.

Piráti chtějí posílit digitalizaci

Pětice opozičních stran prosazuje vlastní úpravu předpisu, která podle nich posílí digitalizaci stavebního řízení či roli samospráv. "Stavební řízení trvá tak dlouho, protože stále obíhají spíš lidé než data. Náš návrh je moderní a elegantní. Stavebník bude mít možnost zadat na jednom místě elektronicky dokumentaci, ke které budou všichni přistupovat, každý ze své kanceláře," uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš. Oproti vládnímu návrhu, jehož příprava vyjde na 25 miliard korun, počítá opoziční úprava s asi desetinovými náklady, dodal.

Poslanec ANO Martin Kolovratník uvedl, že v noci na dnešek do systému nahrál pozměňovací návrh vládních ANO a ČSSD, který zavádí, že města i kraje budou mít územní plánování plně ve své kompetenci. To požadovalo například vedení Prahy.

Podle dalšího návrhu by úředníci jednotného stavebního úřadu měli pracovat na jednotlivých úsecích podle své odbornosti. Zavádí též veřejně přístupný deník práce, aby bylo jasné, který případ je u kterého úředníka, dodal Kolovratník.

Hnutí SPD podle předsedy Tomia Okamury nový stavební zákon podporuje a chce, aby se vyřízení stavebního povolení a stavební řízení zkrátilo na dobu maximálně dvou let. Česká republika podle Okamury v tomto ohledu aktuálně patří mezi rozvojové země.

Také komunisté podpoří vládní návrh. Místopředseda sněmovního klubu KSČM Leo Luzar novinářům řekl, že jeho straně jde o drobné stavebníky, kterým dosud do jejich záměrů prostřednictvím stavebního řízení často vstupovala samospráva. Proto KSČM vítá v řízení úplné oddělení státní správy a samosprávy. "Máme obavy, jak to bude technicky zvládnutelné, pomůže to ale stavebnímu právu i stavebníkům," uvedl Luzar. Přesun je podle něj zásadní pro urychlení stavebního řízení.

Stavební zákon se připravuje už několik let a vyvolává spory. Ministerstvo pro místní rozvoj si od něj slibuje rychlejší povolování velkých staveb. Výhrady mají ministerstvo kultury, samosprávy či některé občanské a ekologické spolky.

Ministr Zaorálek varoval před změnami ve stavebním zákoně

Před změnami stavebního zákona během projednávání ve Sněmovně dnes varoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). To, co se odehrává s návrhem ve Sněmovně, podle jeho slov vzbuzuje obavu, že ze zákona zmizí i to minimum, které bylo dohodnuto ohledně památek a kulturního dědictví. Také varoval před prostorem pro korupci, který je podle jeho slov enormní. Sněmovna opět projednává návrh nového stavebního zákona ve druhém čtení, kdy poslanci můžou vznášet své pozměňovací návrhy.

Velká míra změn v rámci projednávání stavebního zákona se podle ministra negativně podepisuje na přehlednosti a srozumitelnosti toho, co právě leží na stole. Posouvá se do stavu, který nerespektuje uzavřené kompromisy. V některých případech, kdy má ze strany úřadů stačit kvalifikovaná nečinnost, je podle něj enormní prostor po korupci. Může jít například o návrh na zavedení automaticky generovaných rozhodnutí. "A proto závěr o protikorupčním potenciálu navrženého zákona jako celku i z tohoto pohledu považuji s vědomím tohoto pozměňovacího návrhu za velmi sporný," uvedl ministr kultury.

"Řada stavebních kulturních památek a kulturních nemovitostí v památkových rezervacích a památkových zónách má hodnoty v drobnostech, v detailech, bez kterých by se celková hodnota těch staveb podstatně snížila," uvedl jako příklad. Pokud má stavební zákon za cíl zjednodušit postupy a snížit byrokratickou zátěž, pak podle ministra hrozí, že na ochranu těchto detailů nebude čas ani prostor. "A ono se to míjí právě s tou regulací, která vyplývá z projednávaného stavebního zákona," dodal.

"Někteří z kolegů zde hovoří o revoluci, kterou jednotlivé pozměňovací návrhy mají přinést nebo již přinesly. A já se ptám - skutečně tady na půdě Poslanecké sněmovny dohlédneme důsledků těchto změn, změn těchto revolucí, které tu koncepci vládního návrhu takto zcela revolučně mění?" ptal se Zaorálek.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.