logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Polsko čeká výrazný nárůst poptávky po plynu

Poptávka po plynu se v Polsku v příštích deseti až 13 letech zvýší zhruba o 60 procent z nynějších asi 20 miliard krychlových metrů ročně.

Reklama

Předpověděl to polský provozovatel plynovodů Gaz-System. Polsko považuje plyn za přechodné řešení při přechodu od uhlí k energii z obnovitelných zdrojů a jaderné energii, uvedla dnes agentura Reuters.

"Vzestup poptávky po plynu lze očekávat v letech 2024 až 2030, kdy budou spouštět provoz nové plynové elektrárny. Zpočátku to bude silný růst, ale následně, tedy po roce 2030, se poptávka stabilizuje," uvedl zmocněnec polské vlády pro energetickou infrastrukturu Piotr Naimski.

Polsko nyní pracuje na nových projektech v oblasti plynárenské infrastruktury, aby se po roce 2022 obešlo bez dodávek zemního plynu od ruské společnosti Gazprom. Rozšiřuje například terminál pro zkapalněný zemní plyn (LNG) v přístavním městě Świnoujście (Svinoústí) a buduje plynovod pro dodávky z Norska.

"Plyn můžeme označit za přechodné palivo. Toto přechodné období ale potrvá několik desítek let," uvedl Naimski. "Nechceme připustit systémovou závislost na dovozu energie. Proto potřebujeme plyn, neboť plynové elektrárny lze stavět rychleji než ty jaderné," dodal.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.