logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Část opozice chce zachovat smíšenou stavební správu

Část opozičních stran prosazuje svůj vlastní komplexní pozměňovací návrh k návrhu nového stavebního zákona, který by zachoval fungování úředníků pod obecními a městskými úřady.

Reklama

Nemuseli by se přesouvat pod stát. Sněmovní hospodářský výbor naproti tomu v tomto týdnu doporučil jiný poslanecký návrh, který počítá s modelem čisté státní stavební správy, kdy by všechny stavební úřady i s úředníky přešly pod stát. Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně o tom informovali zástupci pětice opozičních stran, Pirátů, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.


Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že opoziční strany se pokusily uplatnit svoji verzi ve třech výborech, ale neuspěly v nich. Komplexní pozměňovací návrh těchto stran je podle něj moderní, výrazně levnější a nezavádí přesuny úředníků. Naproti tomu návrh poslance ANO Martina Kolovratníka a dalších poslanců, který podpořil hospodářský výbor a který zavádí státní model stavební správy, odebírá podle Bartoše pravomoci samosprávám a porušuje dřívější dohody.

Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný, že návrh hospodářského výboru znamená náklady tři miliardy korun, zatímco opoziční verze by stála 900 milionů korun. Místopředsedkyně STAN Věra Kovářová řekla, že vládní návrh s sebou přesun 13.000 úředníků do budov, které nejsou k dispozici. Proto opoziční strany navrhují, aby stavební úřady v přenesené působnosti zůstaly na obcích s rozšířenou působností i na některých dalších menších obcí. Jejich zachování by možné podle stanovených kritérií.

Místopředseda ODS Martin Kupka také informoval o návrhu opozičních stran, který počítá se zavedením poplatku při výstavbě. Poplatek by byl alternativou k dosavadním plánovacím smlouvám, kdy se stavebník zavazuje například vybudovat chodník nebo jinou infrastrukturu. Má to podle něj přinést zjednodušení a zprůhlednění podmínek. "Ten poplatek je předvídatelná alternativa plánovací smlouvy," popsal.

Návrh zákona, jak ho loni vláda předložila poslancům, počítá se zřízením nové soustavy úřadů státní stavební správy. Na jejím vrcholu bude Nejvyšší stavební úřad. Podřízeny mu budou krajské stavební úřady a Specializovaný stavební úřad. Specializovaný úřad bude povolovat strategické stavby celostátního významu. Tento vládou předložený takzvaný hybridní model současně předpokládá, že o stavbách běžné občanské vybavenosti, jako jsou třeba rodinné domky nebo garáže, by i nadále rozhodovaly stavební úřady na obcích.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.