logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zelená elektřina: co vlastně znamená?

Zájem o tzv. “zelenou elektřinu” dlouhodobě roste. Nově ji nabízí i Skautská energie. Dbá však na to, aby její zákazníci věděli, co přesně pod tímto pojmem kupují.

Reklama

Ochrana přírody je přirozenou součástí skautingu. Proto Skautská energie zařadila nově do své nabídky i “zelenou elektřinu”. Spolu s novinkou se svým zákazníkům snaží přinést nezávislý pohled na to, co tento pojem znamená. Tedy, co přesně si za mírně zvýšenou cenu “zelené energie” objednávají.

Jde v síti odlišit původ energie?

V každé domácnosti i firmě proudí sítí elektřina, aniž bychom byli schopni určit, odkud. Snaha zajímat se o zdroj té, kterou odebíráme, však přesto dává z určitého pohledu velký smysl. Výrobci sice posílají vyrobenou energii do jednotné evropské sítě a tato neidentifikovatelná energie pak pohání spotřebiče každého z nás, přesto má důležitou váhu tzv. “peněžní volba”. Jinak řečeno zvolit si “zelenou elektřinu” znamená vybrat si takového dodavatele, který nakupuje od výrobce ohleduplného k životnímu prostředí.

Záruky původu

Co v praxi zákazníkům zaručuje, že jimi spotřebovaná energie pochází z obnovitelných zdrojů? Takový certifikát se nazývá záruka původu a je samostatně obchodovatelný. Jednoduše je jakýmsi bonusem, který jako podporu dodání do sítě získává výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů. Metoda záruk původu stojí za podrobnější prostudování a má své odpůrce i podporovatele.

Každý z nás rozhoduje

Žijeme životy náročné na energii. I při snaze šetřit každou kWh nemá cenu před realitou strkat hlavu do písku. Právě “zelená energie” pak pro mnoho lidí může být tou nejlepší volbou. Podrobněji si o ní můžete přečíst přímo u Skautské energie.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.