logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Skautská energie: Když neziskovka podniká stejně úspěšně jako komerční subjekty

Skautská energie přinesla na trh s energiemi nový motiv – společensky prospěšné podnikání. Své zisky již 6 let investuje do rozvoje projektů své mateřské organizace – Junáka – českého skauta.

Reklama

Existují odvětví, kde je podnikání zaměřené na společenskou prospěšnost běžné. Provoz kaváren, řemeslné dílny aj. V energetice bychom takový záměr spíše nečekali. V roce 2014 však vznikla Skautská energie a vnesla do oboru nová pravidla, podle kterých k prodeji služeb přistupuje. Svým ziskem podporuje aktivity Junáka – českého skauta a díky férovým cenám se jí daří oslovovat širokou zákaznickou veřejnost. Za 6 let existence obsluhuje již 26 000 odběrných míst.

Svítit a topit smysluplně

Původním motivem Junáka přitom bylo zajistit výhodné ceny elektřiny pro své skautské základny. O výhodné podmínky však měli zájem i členové organizace a postupem času vznikl významný dodavatel elektřiny a plynu. Pro svou domácnost či firmu si jej nyní může zvolit kdokoli. Nemusí být skautem ani nikoho ze skautů znát.

Do podnikání přináší Skautská energie hodnoty jako hospodárnost, férovost a transparentnost. Získané finance investuje do vydávání časopisů, budování online databáze know-how pro skautské vedoucí, díky které mohou připravovat kvalitnější program pro vedení dětí. Do budoucna také plánuje obnovovat skautské základny.

Být fér a inspirovat druhé

Po 6 letech od založení je respektovaným hráčem na trhu, který dlouhodobě poskytuje svým zákazníkům energie až o desítky procent levněji než velcí dodavatelé a zároveň si zachovává původní vizi – využít zisk pro užitek společnosti. Inspirovat se od ní mohou i další neziskové organizace, které o společensky prospěšném podnikání teprve uvažují.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.