logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Čistý vzduch v době COVIDové: Fancoily Sabiana zachytí částice od 0,1 µm

Před vypuknutím COVIDové krize nikdo z nás nepředpokládal, že se čištění vzduchu od částic menších než 1 µm stane tématem i pro běžné kanceláře a podobné prostory. Nyní je však tato potřeba aktuální.

S fancoily Sabiana Carisma a SkyStar máme řešení na dosah ruky. Ačkoliv fancoily Sabiana jsou primárně určené pro topení a chlazení, tak jsou také připravené pro dodatečnou instalaci elektrostatických filtrů Crystall, které zachycují částice od velikosti 0,1 µm. Snadno je tak rozšíříte o funkci efektivního čištění vzduchu, která nyní nabrala na významu. Nové fancoily vybavené těmito filtry vám rádi ukážeme v naší vzorkovně. Dobrou zprávou je, že o elektrostatické filtry můžete doplnit i dříve instalované parapetní fancoily Carisma CRC vyrobené od roku 2010 a kazetové fancoily SkyStar vyrobené od roku 2009.

Filtrace vzduchu od nečistot menších rozměrů než 1 µm byla donedávna doménou mechanických HEPA filtrů. Jejich tlakové ztráty se však pohybují v rozmezí desítek až stovek Pa. Jsou tedy použitelné v rámci VZT jednotek, ale ne na koncových zařízeních typu fancoil, kde již při externím tlaku 10-20 Pa dochází k poklesu průtoku vzduchu a tím i chladícího výkonu.

Elektrostatický filtr nepracuje na mechanické bázi a jeho tlaková ztráta je oproti mechanickým HEPA filtrům řádově desetinová.

V elektrostatickém filtru prochází znečištěný vzduch nejprve hrubou předfiltrací, kde se zachytí ty největší nečistoty. Následně je tento vzduch ionizován (fáze 1) a poté díky opačné polaritě lamel filtru jsou nabité částice všech velikostí zachyceny právě na těchto lamelách (fáze 2).

Takto lze zachytit i nečistoty velikosti 0,1 µm, což přibližně odpovídá velikosti viru SARS-CoV-2 (Covid).


Hydronix CZ s.r.o.
logo Hydronix CZ s.r.o.

Výroba - distribuce - technická podpora: Ruční vyvažovací ventily, Automatické vyvažovací ventily, Regulátory tlakové diference, Tlakově nezávislé 2-cestné regulační ventily, Sálavé vytápění a chlazení, Teplovzdušné jednotky, Fancoily, Dveřní a vratové clony.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.