logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ve školách roste obliba systémů řízeného větrání

Vzdělávací instituce po rekuperacích sahají častěji než jiné veřejné budovy. Vliv na růst obliby tohoto řešení mají dotační programy, v letošním roce pak i delší uzavření škol kvůli koronaviru.

Nedávná měření a průzkumy ukázaly, že tuzemské školy se potýkají s nízkou kvalitou vzduchu. Problematická je zejména nadlimitně vysoká koncentrace oxidu uhličitého, která zvyšuje únavu, snižuje soustředění nebo způsobuje bolesti hlavy. Pro zajištění kvalitního vnitřního prostředí jsou podle expertů nejvíce efektivní sofistikované systémy nuceného větrání se zpětným získáváním tepla, takzvanou rekuperací, které snižují i energetickou náročnost budovy.

Tuzemské školy proto po těchto řešeních sahají častěji než v minulosti. Vliv na to má i možnost dotace, o kterou mohou školy žádat od roku 2014, u rekuperací přitom může dosáhnout až k 70 % uznatelných nákladů. „Letos pak svoji roli sehrál také koronavirus a následné letní prázdniny. Školy tak byly delší dobu zavřené a měly více prostoru na plánování investic a vlastní rozvoj, výrazněji se také projevilo zdravotní hledisko,“ uvedl Karel Kincl ze společnosti ENBRA.

Školy podle něj při zvažování instalace systému nuceného větrání s rekuperací často potřebují, aby rekuperační jednotka byla co nejméně nápadná a nenarušovala chod dané třídy. Pro správnou funkci se totiž nachází přímo v učebně. „Chod jednotky je sluchem prakticky nepostřehnutelný, pohybuje se okolo 30 decibelů, což odpovídá velmi tichému pokoji. Rekuperační jednotka nemusí v učebně rušit ani vizuálně. Je možné ji už ve výrobě obložit laminem nebo potisknout tematickým dekorem, který do učebny zapadne. Právě o tato nenápadná řešení je velký zájem,“ doplnil Karel Kincl.


ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.