logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Rozhovor: Realizace jednopodlažního bungalovu

Vlastníci, manželé Adamcovi (Ústí nad Orlicí) si v roce 2018 postavili jednopodlažní bungalov. Hlavním zdrojem pro otopnou soustavu jsou elektrické topné kabely. Do daného objektu je navržen systém řízeného větrání s rekuperací pomocí vzduchotechniky – jednotky DUPLEX 380 ECV5.RD5.

Mezi jakými zdroji vytápění jste se rozhodoval? Věděl jste od začátku o možnostech teplovzdušného vytápění a větrání?
Od samého začátku byly navrženy stropní topné fólie. Alternativou byly topné kabely, zalité do betonu v podlaze a jako další možnost topení spojené s rekuperací.

Proč jste si nakonec pořídil systém řízeného větrání? Kdo vás na tuto myšlenku přivedl?
Systému topných fólií jsme nakonec neuvěřili, že nám bude vyhovovat. Zvolili jsme tedy topné kabely, zalité v podlaze v kombinaci právě s rekuperací.

Jaké byly první zkušenosti se systémem řízeného větrání? Je ovládání složité?
Jednotku externě ovládáme přes chytrou domácnost, řízení složité rozhodně není.

Jak vnímáte přidanou hodnotu řízeného větrání?
Vnímáme ji jednoznačně pozitivně, ať už co se týká větrání bez ztráty tepla v objektu, absolutní bezprašnost v interiéru a jako alergik je větrání s rekuperací ideální řešení.

Co hlučnost zařízení – budoucí vlastnící mají vyloženě obavy, že kvůli hluku nebudou moci spát nebo je bude obtěžovat. Jaké jsou vaše zkušenosti?
Zkušenosti jsou velice pozitivní a popravdě jsme také měli z hluku obavy. Nejvyšší hluk je ale pouze v běhu jednotky na maximum, při odsávání vlhkosti z koupelen, kuchyně, nebo WC. Při větrání v noci nebo nad ránem není hluk prakticky slyšitelný – samozřejmě pokud je v domě absolutní ticho, je jednotka slyšitelná, ale při běžném provozu je hluk zanedbatelný a rozhodně neobtěžuje. Je ale velice nutné tento výkon nastavit.

Jak jinak byste charakterizoval vlastnosti/charakter řízeného větrání např. lidem, kteří tyto zkušenosti nemají?
Nejlépe je osobní zkušenost. Zajít si za někým kdo má řízené větrání s rekuperací, ptát se, zkoumat, jestli by jeho požadavkům ten systém vyhovoval. Pro neznalého uživatele je dost obtížné pochopit, že vlastně vyvětrá celý dům a ztratí minimum jeho tepla. Zároveň při tomto větrání se do interiéru nedostane prach, pyl….
Jednotku jsme instalovali v domě těsně po vylití podlah betonem. Toto bylo nejlepší rozhodnutí ze všech. Systém větrání, nejenom, že pravidelně odváděl vlhkost, ale pomáhal i proti srážení vlhkosti na oknech, kdy bez puštěného větrání je velice problematické udržet rámy oken suché.

Pozn. výrobce: Pro technologické odsávání není zařízení navrženo a je v rozporu s doporučením výrobce. Při poruše a zjištění, že závada je na vině právě kvůli technologickému odsávání, nemusí se na zařízení vztahovat záruka.

Zařízení dozajista znatelně pomůže s vysoušením vlhkosti ze stavební činnosti, ale v tu dobu je vzduch silně znečištěný od stavební činnosti a prašnosti. Jejím provozem pak dojde k silnějšímu zanešení rozvodů vzduchovodů, které může následně vadit, nebo v horším případě může dojít přímo k poškození zařízení (např. při broušení SDK – zanešení ventilů a filtrů, ucpání částí motoru).

Máte systém od roku 2018. Jaké problémy se u systému během let vyskytly? Ev. jak dlouho trval servisní zásah?
Zatím vše bez problémů.

Po zkušenostech, které máte – pořídil byste si řízené větrání znovu?
ANO na 100 %.


ATREA s.r.o.
logo ATREA s.r.o.

Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku 1990 snižování energetické náročnosti provozu vzduchotechnických zařízení, hlavně uplatněním moderních rekuperačních výměníků, dokonalé vestavěné regulace a postupný přechod na plně ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.