logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Novým šéfem Geometu, který zkoumá lithium, je Pavel Čmelík z ČEZ

Novým předsedou rady jednatelů společnosti Geomet, která je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska lithia u Cínovce v Krušných horách, je Pavel Čmelík (42) ze skupiny ČEZ.

Reklama

V dnešním rozhovoru s ČTK to řekl finanční ředitel ČEZ Martin Novák. Valná hromada australské společnosti European Metals Holdings (EMH) v dubnu schválila prodej majoritního podílu v české firmě Geomet společnosti Severočeské doly ze skupiny ČEZ. Tehdy ČEZ uvedl, že v další fázi projektu, zhruba do roku 2023, se uskuteční nejrůznější testy horniny a postupu výroby. Budou se provádět mimo lokalitu, těžba zatím nezačne.

O uzavření dodatku smlouvy na získání 51 procent ve společnosti Geomet už dříve rozhodly představenstvo a dozorčí rada ČEZ. Dříve vlastnila v Geometu 100 procent právě EMH, nyní jí zůstal zbývající podíl. Podíl Severočeské doly získaly zvýšením kapitálu firmy o 29,1 milionu eur (asi 800 milionů korun), peníze budou využity na další rozvoj projektu na Cínovci. Skupina ČEZ má v pětičlenné radě jednatelů Geometu tři zástupce, EMH bude mít dva. Kromě Čmelíka zastupují podle Sbírky listin ČEZ v radě ředitel strategie ČEZ Dávid Hajmán a Jan Kratochvíl.

Čmelík pracuje v ČEZ od loňska, řídí oddělení rozvoje nových společností skupiny. Před nástupem do ČEZ byl mimo jiné znám jako člověk, který přivedl do Prahy britské hračkářství Hamleys. Dříve prošel několik pozic v mezinárodních společnostech, jako jsou Deloitte, Arthur D. Little, Morgan Stanley a Procter & Gamble. Je absolventem Středoevropské univerzity v Budapešti a Západočeské univerzity v Plzni.

Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z diskutovaných témat před parlamentními volbami v roce 2017. Bývalá vláda pod vedením ČSSD tehdy krátce před volbami podepsala s EMH memorandum o těžbě. Předloni v březnu Česko memorandum vypovědělo, premiér Andrej Babiš (ANO) ho několikrát označil za nesmyslné a neplatné. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) na konci března uvedl, že aktuální dohodu považuje za úspěch. Analytici tehdy uvedli, že stát využil ČEZ, ve kterém má majoritní podíl, aby se dostal zpět k možné těžbě lithia v Česku.

V ČR jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia - naprostá většina na Cínovci a malé množství ve Slavkovském lese. Ložisko u Cínovce je největší v Evropě. Odbytištěm pro krušnohorské lithium by podle ČEZ mohly být baterie do elektromobilů či baterie systémů pro ukládání elektřiny.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.