logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Cínovecká deponie provádí skrývku zeminy pro budoucí těžbu lithia


© Fotolia.com

Společnost Cínovecká deponie zahájila skrývku horní vrstvy zeminy na místě budoucí těžby lithia u Cínovce na Teplicku.

Reklama

Se samotnou těžbou kovu, jenž se používá při výrobě baterií, firma čeká na vznik odběratelského řetězce. ČTK to dnes řekl mluvčí společnosti Martin Frýdl.

Skrývku horní vrstvy zeminy musí firma udělat v přesně vymezeném termínu. Práce budou dokončeny zhruba do tří týdnů. Skrývka je naplánovaná na několika etap. Ta současná se týká zhruba 25 procent plochy plánované těžby.

Termín zahájení těžby samotné a zpracování vytěženého materiálu bude záležet zejména na dalším postupu státu. "Společnost Cínovecká deponie by se velmi ráda zapojila do zpracovatelského řetězce v České republice, a v tuto chvíli proto čeká na další kroky, které v této věci podnikne český stát i soukromí investoři," uvedl Frýdl.

Lithium v Cínovecké deponii tvoří jen zlomek procenta českých zásob. "Bylo by nicméně možné využít jej pro rozjezd českého bateriového průmyslu do doby, než se rozběhne komplikovanější hlubinná těžba," doplnil Frýdl.

Cínoveckou deponii ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Kov chce získávat z povrchového odkaliště po starší těžbě rud na Cínovci. Tento způsob těžby má trvat pět až šest let a firma již má pro ložisko všechna potřebná povolení.

S hlubinnou těžbou na Cínovci chtěl začít australský investor European Metals Holdings (EMH). Před rokem Česko vypovědělo s firmou uzavřené memorandum o těžbě lithia u Cínovce. Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z rozhodujících témat před posledními parlamentními volbami.

Lithium je považováno za kov budoucnosti. V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia - naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.