logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Separace hrubých látek před domovní ČOV

Vřadit nádrž hrubého předčištění (SHL) před malou ČOV je výhodné. Zlepší se funkce ČOV, zvýší se stabilita kalu, sníží se četnost vyvážení přebytečného kalu fekálním vozem. Odborníci doporučují!

Obvykle se setkáváme s hrubým předčištěním u čistíren odpadních vod velikostní kategorie nad 50 ekvivalentních obyvatel. Zkušenosti z praxe ale ukazují, že vřadit nádrž hrubého předčištění (separace hrubých látek – SHL) před malou čistírnu odpadních vod může být stejně výhodné. Vyplatí se to zejména u objektů, kde není zaručena potřebná „kázeň vypouštění“, neboli kde se do odpadu dostávají – jistě nedopatřením – větší dávky agresivních čistících prostředků, nadměrné množství tuku, vlhčené ubrousky, dámské hygienické prostředky apod.

Firma EKONA z Liberce nádrže SHL doporučuje k domovním čistírnám od 10 do 35 EO a má s tímto řešením velmi dobré zkušenosti.

Popis funkce:
Odpadní voda z objektu natéká do primární nádrže EN-SHL. Zde dochází k hrubému předčištění odpadních vod a zachycení nerozpustitelných nečistot, tuků, případně i naředění a částečné degradaci agresivních čistících prostředků. Nádrž slouží zároveň na akumulaci přebytečného kalu z ČOV. Z nádrže EN-SHL odpadní voda gravitačně natéká do nádrže ČOV řady D5 až D35. Zde dochází k vlastnímu čistícímu procesu. Vyčištěná voda je periodicky odčerpávána vestavěným čerpadlem do odtoku. Přebytečný kal z ČOV obsluha podle potřeby přečerpává vestavěným kalovým čerpadlem do nádrže EN-SHL. Kal z nádrže EN-SHL je dle potřeby vysáván a odvážen fekálním vozem.

Separace hrubých látek před domovní ČOV

Návratnost investice do nádrže SHL je velmi rychlá: sníží se četnost obsluhy, potlačí se poruchovost čistírny, prodlouží se až čtyřnásobně interval vyvážení kalu fekálním vozem. Čistírny řady D5 – D35 vyhoví požadavkům současně platné legislativy, certifikát CE umožní i povolení ČOV ve zjednodušeném stavebním řízení (na ohlášení). Záruka na nádrže ČOV je 20 let.


EKONA, spol. s r.o.
logo EKONA, spol. s r.o.

Vyrábí a dodává: domovní i obecní ČOV, septiky, zemní filtry, plastové nádrže, šachty a žumpy, odlučovače lehkých kapalin a sběrače ropných látek, lapače tuku a další zařízení pro vodní hospodářství. Poradenství, servis a služby projektanta v oboru čištění ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.