logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Konference Inteligentní budovy o výškových stavbách a výtazích

V Praze proběhla na začátku října již 9. konference s názvem Inteligentní budovy. Letos s hlavním tématem Výškové budovy Evropy. Přestože se jednalo o velmi atraktivní téma, účast nebyla příliš vysoká.

Reklama

Konferenci pořádala agentura TOP EXPO CZ a přenášky byly rozděleny do dvou bloků – Mrakodrapy světa a Evropy a Technologie pro inteligentní budovy. V první části byla prezentována zajímavá přednáška architekta budovy Isozaki Tower Milan. Andrey Maffeie ukázal, jak se v Itálii zabývají rozsáhlými projekty. Při projektování museli zohlednit celou řadu vnějších vlivů, například umístění budovy do staré zástavby, a nakonec předvedl vlastní technické řešení stavby od základů až po finální, kdy se zaměřil na vnější skleněné fasády a vnitřní členění. Budova je vysoká 200 metrů, má 50 podlaží. Zajímavým poznatkem byla počítačová simulace s názvem People flow, která prokázala možnost snížení počtu výtahů z původně navrhovaných 32 na 14. Dále Andrey Maffeie ukázal netradiční řešení svého atelieru v Itálii ve městech Bologna a Bergamo.

Na tuto přednášku navázal David Kelich ze společnosti AGC, který prezentoval masové použití skla na fasádách řady budov v Evropě i zámoří. Dále pokračoval Pavel Policar, ředitel firmy PEGA Pardubice, který prezentoval, jak malá česká firma dokázala soupeřit a vyhrát nad takovým mamutem, jakým je Samsung. Konkrétně to prezentoval na 800 metrů vysoké stavbě Burj Dubai Tower, kdy firma PEGA dodala a provozovala všechny stavební výtahy pro tuto stavbu. Firma si díky této stavbě vybudovala mezinárodní reputaci a již je účastna na dalších projektech velkého rozsahu po celém světě. První blok uzavřela pozvánkou Miloslava Veselá z pořadatelské agentury, která nabídla možnost zúčastnit se zajímavých akcí na jaře 2015 v Londýně a Moskvě.

Odpolední přednášky byly zaměřeny na systémy inteligentního ovládání domů – první přednesl Jaromír Klazan, následovala prezentace ředitele sekce High Rise Technology firmy KONE z Finska Santeri Suoranty. Prezentoval adresné řízení pro skupiny výtahů a představil světovou novinku – KONE Ultra Rope – ultralehké lano s jádrem z uhlíkových vláken, jehož aplikací bude možné dodávat výtahy s velmi vysokými zdvihy, kdy projektant nebude limitován váhou ocelových – klasických lan. Odpověděl i na dotazy, které se týkají zajištění trakce či možné maximální rychlosti. Blok uzavřel Ivo Němeček, který hovořil o inteligentní komunikaci jako o základu rozvoje měst s inteligencí - SMART City.

Celá akce se uskutečnila v 27. patře nejvyšší budovy v Praze CITY TOWER a podle mého názoru jejím jediným nedostatkem byla poměrně malá účast. „Hlavní město Praha si význam takových akcí uvědomuje,“ zdůraznil náměstek primátora hlavního města Prahy Jiří Nouza, nicméně musel konstatovat, že se bohužel zúčastnila pouze slabá nadpolovina účastníků, kteří byli na akci přihlášeni.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.