logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Realitní kanceláře vítají připravovanou regulaci jejich profese

Zákon o realitním zprostředkování, který připravuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), by měl zavést na trh především jasná pravidla.

Reklama

ČTK to dnes sdělili zástupci oslovených realitních kanceláří s tím, že souhlasí i s uvažovanými regulacemi. Nový zákon by měl začít platit od roku 2017. Představitelé realitní branže chtějí například zavést povinné zkoušky či licence a povinné profesní pojištění odpovědnosti makléřů i realitních kanceláří. V Česku v je v současné době přes 15.000 realitních zprostředkovatelů.

"Regulace realitního trhu je naprosto nezbytná, protože současný stav je pro kupujícího nejen matoucí, ale přímo nebezpečný," upozorňuje generální ředitel společnosti Maxima Reality Vladimír Zuzák, podle něhož mělo k regulaci dojít už dávno. Legislativní úpravy považuje za nezbytné také výkonný ředitel Re/Max Hanuš Němeček. "Aktivity, jejichž roční hodnota v podobě marží za prodeje či pronájmy přesahuje v České republice pět miliard korun, nejsou nijak zásadně regulovány. Škodám na reputaci pak ale čelí všichni, kdo se v realitách snaží poctivě podnikat," tvrdí Němeček s tím, že realitní trh potřebuje ochranu před nepoctivými podnikateli.

Trnem v oku realitním kancelářím jsou hlavně "jednorázoví" zprostředkovatelé, které prezident Asociace realitních kanceláří ČR (ARK ČR) Jaroslav Novotný nazývá meloucháři. "Na trhu jsou stále malí zprostředkovatelé, kteří se podbízejí cenou, nemají dostatečné zázemí ani znalosti a při prvním problému ponechávají klienty svému osudu. Jejich podnikání není zaměřenou na dlouhodobé poskytování kvalitních služeb," popsal nekalou konkurenci obchodní ředitel RK Sting Michal Kresta. Podle Zuzáka z Maxima Reality právě kvůli takovým lidem nepatří v současnosti povolání realitního makléře k oblíbeným a vyhledávaným.

Regulaci vítá i generální ředitel Century 21 Lubomír Milek. "Zpočátku tento zákon jistě nevyžene všechny nahodilé a instantní realitní makléře z trhu, ale je to první krok ke konsolidaci úrovně služeb. Dnes z realitního trhu odchází vysoké množství nespokojených klientů, což naši práci obecně poškozuje," podotkl Milek.

Na přípravě zákona se podílí profesní asociace ARK ČR, přesto nejspíš nevyřeší všechny problémy trhu. "Zákon nedokáže být všelékem, ale přesto si myslím, že podaří-li se dotáhnout všeho, co v rámci přípravy zákona diskutujeme s kolegy na jednáních pracovní skupiny pro přípravu návrhu 'realitního zákona' na MMR, půjde o zásadní posun směrem kupředu. Posílí se ochrana spotřebitele, protože se zavede například ochrana finančních prostředků proti úpadku realitní kanceláře, povinné pojištění odpovědnosti realitní kanceláře či kvalifikace zprostředkovatelů. Realitní kanceláře zase mohou získat více důvěry a tak i více klientů," přiblížil chystané změny generální sekretář ARK ČR Jan Borůvka.

Realitní kanceláře volají hlavně po zavedení speciálních účtů mimo hospodaření realitní kanceláře, aby peníze klientů za prodej nešlo zpronevěřit. Zákon by podle nich měl nařídit také povinné profesní pojištění odpovědnosti makléřů i realitních kanceláří. Představitelé realitní branže chtějí také zavést povinné zkoušky či licence. V neposlední řadě by uvítali též zřízení transparentního rejstříku podnikatelů v realitách.

Legislativní práce na přípravě takzvaného realitního zákona zahájilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) loni na jaře. "Iniciativou pro zahájení přípravy legislativního návrhu věcného záměru zákona byly především stále se opakující problémy v souvislosti s činností poskytovatelů realitních služeb," uvedlo tehdy MMR. Věcný záměr zákona chce resort vládě předložit letos v květnu, paragrafové znění plánuje připravit nejpozději ve druhém čtvrtletí příštího roku. V Česku nyní podle MMR působí 15.300 realitních zprostředkovatelů, více jich je jen v Itálii, Španělsku a Francii. Jeden zprostředkovatel připadá na 688 obyvatel, což je s přehledem nejméně ze zemí EU. V současnosti stačí k vykonávání této profese pouze živnostenský list.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.